Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 89. GODINI

Preminula je poznata psihologinja Mirjana Krizmanić

Mirjana Krizmanić
Mirjana Krizmanić Foto: PIXELL
Preminula je Mirjana Krizmanić, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Poznata hrvatska psihologinja, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Mirjana Krizmanić preminula je u nedjelju ujutro u 89. godini života, objavilo je Hrvatsko psihološko društvo.

U svom znanstvenom radu Krizmanić se bavila psihologijom ličnosti, kliničkom, zdravstvenom i socijalnom psihologijom i psihopatologijom. Istraživala je kvalitetu života, smisao za humor i asocijacije, konstruirala je psihologijske mjerne instrumente i sastavila priručnike za njihovu primjenu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović, objavio planove: "Ako ustavni suci izvrše nalog kukavice Plenkovića..."

Rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala psihologiju i doktorirala. Karijeru je također izgradila na zagrebačkom Filozofskom fakultetu na kojemu je radila 40 godina, od 1960. do 2000., kada u trajnom zvanju redovnog profesora odlazi u mirovinu.

Krizmanić je 30 godina bila predstojnica Katedre za kliničku i zdravstvenu psihologiju, a u mirovini se posvetila prevođenju stručnih knjiga iz psihologije, pisanju novinskih članaka i knjiga.

Izvan užeg znanstveno-stručnog područja, objavila je knjige Psihološka obrana boraca u posebnim uvjetima (1992.), Medo u kolicima (2001.), Tolerancija u svakidašnjem životu, Psihologija tolerancije (2003.), Tkanje života (2009.), Život s različitima (2010.).

Surađivala u priručnicima o bihevioralnoj i kognitivnoj terapiji, publikacijama Teorijski, metodološki i društveni aspekti pojave nadarenosti, Zdravstvena njega u ratu i miru te Hospicij i palijativna skrb, u udžbeniku Zdravstvena psihologija i Hrvatskoj enciklopediji LZ.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 1 Komunikacijska stručnjakinja ''Nepredvidljivost je Milanovićeva osnovna karakteristika, a ona stvara nestabilnost njega kao osobe i kao političara''

Suutemeljiteljica je humanitarne udruge »Dobrobit« 1993. te urednica i suradnica publikacija o pomoći ratnim stradalnicima Psihologija i psiholozi u obrani domovine (1991), Psihološka pomoć ratnim stradalnicima, Psihološka pomoć u ratu, Psihološka i duhovna pomoć pomagačima i Povratak prognanika, objavljenih u Zagrebu.

Bila je članica Društvo psihologa Hrvatske, a u tisku, na radiju i televiziji komentirala je politička i društvena zbivanja.

Za svoj je rad dobila i brojne nagrade, među njima su i Republička nagrada za znanstveni rad "Božidar Adžija“ (1985.), "Ramiro Bujas" za životno djelo te "Kiklop" za najbolju publicističku knjigu 2009.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene