Obavijesti Video Pretražite Navigacija
supruga prvog predsjednika

Preminula Ankica Tuđman (96): Napustila školu i otišla u partizane, pisala Titu da spasi muža, a obilježila ju je velika afera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, preminula je u 97. godini života. Ankica Žumbar rođena je u Zagrebu 24. srpnja 1926. Tu je išla u osnovnu i srednju školu, koju je napustila jer se pridružila partizanima.

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, preminula je u 97. godini.

Rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gdje se i školovala sve do odlaska u partizane 1944. godine. Iste godine upoznaje svojeg budućeg supruga Franju Tuđmana. U svibnju 1945. godine Ankica se udaje za Franju Tuđmana.

Povodom 94. rođendana rekla je kako je u životu imala sretnijih i manje sretnih trenutaka, ali da s vremenom sve češće razmišlja o djetinjstvu i o ljubavi koju je primala od obitelji i od svojeg Zagreba.

Nakon što je napustila školu i pridružila se partizanima, s 18 godina u Čazmi upoznaje Tuđmana. On 1945. odlazi u Beograd jer je prebačen u Vrhovni štab. Ona se nakon oslobođenja u svibnju te godine vraća u Zagreb, u kojem ju je on povremeno posjećivao. 

No, ubrzo i ona za Tuđmanom odlazi u Beograd. Vjenčali su se 25. svibnja, a točno godinu dana kasnije dobili su sina Miroslava.

Dvije godine kasnije rodio se Stjepan, dok je njihovo treće dijete, Nevenka Tuđman, rođeno 1951. godine. Ankica Tuđman 1954. godine položila je tadašnju veliku maturu. Upisala je i fakultet, engleski jezik, no zbog obiteljskih obaveza od studija je odustala.

Nekoliko mjeseci provela je radeći u Londonu. Tuđman je 1960. godine dobio čin general majora. Godinu kasnije vraćaju se u Zagreb. Tu Tuđman osniva Institut za historiju radničkog pokreta. To su, izgleda, bile zlatne godine za Tuđmanove. Družili su se sa Miroslavom Krležom i Edom Murtićem

S tog mjesta, kao i iz Saveza komunista, Tuđman je uskoro izbačen, a nekoliko godina proveo je i u zatvoru. Iz tog vremena postoje i dva pisma koje je Ankica pisala Titu kako bi pomogla svojem suprugu.

Lepej razotkrila Tuđmana i otvorila najveću aferu 90-ih

Ankica Tuđman od samih je početaka bila član HDZ-a. Ivo Sanader maknuo ju je iz stranke, ali ju je Tomislav Karamarko vratio i dao joj počasnu iskaznicu s brojem 002.

Nakon smrti Franje Tuđmana gotovo je posve iščeznula iz javnosti, sve dok 2006. nije izdala knjigu "Moj život s Francekom".

Uz Ankicu se veže jedna od najvećih afera Tuđmanove ere. U listopadu 1998. u javnost je izašla informacija kako prva dama na računu u Zagrebačkoj banci ima oročeno 210.000 maraka, koje Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici. Informaciju je otkrila službenica Ankica Lepej, koja je procijenila da javnost ima pravo znati za nju. Lepaj je nakon toga ostala bez posla, a protiv nje se vodio i kazneni progon. No, Ankica Tuđman nakon smrti supruga odustala je od progona.  

Zadnje godine živjela je u obiteljskoj vili u zagrebačkoj Nazorovoj ulici, u koju su se uselili još u prošlom režimu. Dane je provodila arhivirajući građu pokojnog supruga. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene