Obavijesti Video Pretražite Navigacija
42 afere

Premijerka se ne boji Polančecovih memoara, ali su zanimljivi USKOK-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon nekoliko dana izbjegavanja, o slučaju Polančec na upit naše novinarke napokon je progovorila i premijerka Jadranka Kosor. Tvrdi da se uopće ne boji Polančecove knjige s 42 afere u kojoj se navodno spominju gotovo svi ministri iz Vlade.

'Istina je voda duboka, i u toj vodi ja se ne mogu utopiti', rekao je Polančec još u srpnju, a koga će sve utopiti, još se ne zna.  Katalog od 42 afere u koje je upetljao gotovo sve ministre zaintrigirao je sve, pa i istražitelje koji su Polančecova odvjetnika pozvali u USKOK. Ali, Nobilo se pozvao na odvjetničku tajnu i o imenima šutio.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Slika nije dostupna U petak odluka suda 'Vjerujem da će Mravak u petak izaći iz pritvora'

>> Nobilo: Dokazat ćemo da je Polančec djelovao u javnom interesu

Lista Polančecovih afera koja bi mogla kompromitirati ministre, premijerka Kosor, uvjerava, ne brine je previše. Nakon što ga je hrabrila prije istražnog povjerenstva, pa ga sljedeći dan izbrisala iz stranke, šutnju je prekinula jutros u Pločama dok je brala mandarine.

'Zašto bi me bilo strah? Svakako potičem sve koji imaju bilo kakve dokaze, naznake o kaznenom djelu korupcije da to smjesta prijave i pozivam sve da nam se u toj borbi pridruže. Vrata su širom otvorena i idemo dalje u borbi protiv korupcije do posljednjeg daha bez obzira na ime, prezime i pripadnost političkoj stranci', rekla je premijerka.

Mravak se nije branio šutnjom

Tko će koga prozvati znat će se kad propjevaju svi pritvorenici. Zasad je poznato da se HEP-ov Ivan Mravak u USKOK-ovoj sobici nije branio šutnjom nego je, kaže njegov odvjetnik, rekao svoju istinu. 'Ta istina nije takova da se to može sa dvije rečenice kazati. Mogu reći da nije točno što se navodi da je Ivan Mravak u navodnike propjevao i da ga je Ivo Sanader na nešto tjerao', pojasnio je odvjetnik Branko Šerić.

Dokle će se kretati i koga će obuhvatiti Mravkova istina teško je predvidjeti. Inkriminirano poslovanje u državnim tvrtkama mora dotaknuti sve aktere u lancu odlučivanja, kaže.  'I od Vlade pa prema niže. O imenima ne bih i ne smijem govoriti', dodao je Šerić.

U analizu imena i političkih funkcija nije se upuštao ni predsjednik Josipović. Unutarstranačke sukobe ne želi komentirati. 'Ja očekujem od svih državnih tijela, policije, pravosuđa, državnog odvjetništva da ove tekuće afere pa i one druge uđu s punim profesionalizmom, da se odupru bilo kakvom političkom utjecaju', rekao je Josipović.

>> 'Polančec je govorio istinu, zato je izbrisan iz HDZ-a'

Popis afera koje je Damir Polančec jezgrovito pripremao u četveromjesečnom boravku u remetinečkoj ćeliji, čini se, svi čekaju s nestrpljenjem. Kad će izvjesni memoari i na koji način izaći u javnost, odabrat će sam Polančec ili USKOK, nađe li ipak dokaze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene