Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrivanje nacionalnih interesa

Premijerka na proljeće mora potjerati pola Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bit priče je da sustav nikad nije dirao 'krupne ribe'. Kako i bi kad tim ribama duguju svoje karijere.

 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i ministri Izbori su sve bliže Plenković otvorio tvornicu tjestenine, poveo i ministre: ''Svatko tko želi raditi, može naći posao'' PR Oglas Podravkin novi vizualni identitet za još jači iskorak na globalnom tržištu

Krenula je hapsana u Podravci, Darko Marinac uhićen je u 7 sati ujutro u svojoj vikendici. U Splitu je uhićen Srđan Mladinić, direktor SMS-a.

Pojedinosti o toj vijesti već su poznate, ali zanimljivo je da je policija opet na uhićenje pozvala svoje 'privatne novinare'. Baš kao i u slučaju Deše Mlikotin Tomić u aferi 'Indeks'. Slika izbezumljene, zorom probuđene žene u kućnome ogrtaču sutra je vrištala s naslovnica. Svi oni, i ovi iz Podravke i Indeksa i Rončević - ako su krivi, neka budu procesuirani po zakonu i dobiju zaslužene kazne. Ali žalostan sumrak hrvatske novinarske scene, ostrašćene 'lijevo' i 'desno', s permanentnom potrebom da brani 'svoje' ministre, predsjednike, premijere i istaknute menadžere, ne smije u tome sudjelovati. Naša je dužnost biti javni 'watchdog', mi smo kontrolori demokracije, a demokracija je procedura.

Htjeli su da demoniziramo Rončevića

Pandorina kutija ljubavi politike i pravde definitivno je otvorena aferom 'kamioni' ili slučajem bivšeg ministra Rončevića. S punom odgovornošću i 100 postotnom sigurnošću tvrdim da smo informaciju o tome da je 'ražanj spreman', a zec u šumi dobili od gotovo najviše pozicioniranog čovjeka u Županijskom sudu u Zagrebu. O tome smo sačuvali i pisane tragove. Razmišljala sam o tome zašto nam je dotična osoba rekla da je Vijeće na čelu sa sutkinjom Kršul već imenovano, a datum suđenja okvirno dogovoren unatoč tome što optužnica još nije došla na sud, a Sabor u tom trenutku još nije službeno poslao obavijest o skidanju Rončevića imuniteta. Motiv 'dilanja' te informacije je jasan. Očekivalo se da ćemo - po za sud i politiku očekivanom medijskom obrascu - i mi stvar 'pojačati' i dodatno demonizirati Rončevića, a ne javno s ekrana kritizirati njihovo 'pakir majstorstvo'. Iznenađeni, pokušali su nakon toga reterirati i napraviti kontrolu štete. Ono što mogu kazati je samo: suca Devčića, glasnogovornika Suda hitno trebaju poslati na neki kvalitetni tečaj kriznog komuniciranja!!!

Kazneni progon ne dira 'krupne ribe'

Predstava oko Podravke provodila se na dan kad je državni odvjetnik podnosio izvješće Saboru. Dosadno mi je o tome pisati jer to je sve trla baba lan. Uvijek je tako. Bit priče je da hrvatski sustav kaznenog progona nikad nije dirao 'krupne ribe'. A i kako bi kad tim ribama duguju svoje karijere. Rončević je u intervjuu NOVOJ TV za politički pritisak izravno prozvao ministra Šimonovića. Citirao je njegovu izjavu još iz srpnja prema kojoj je ministar kazao da bi - ako ne bude optužnice protiv Rončevića - EU mogla Hrvatsku dovesti u pitanje. Unatoč njegovu priopćenju od 31. srpnja koje podupire Rončevićeve tvrdnje, ministar je izjavio da to nije nikada kazao, ali da je točno da taj postupak motri domaća i europska javnost. Nije šija, nego je vrat.

Sanader je prostituirao riječ 'europski'

Kao velikom eurofilu i zagovaračici što bržeg ulaska Hrvatske u Uniju, ta riječ 'europski' mi je na kraju počela ići na živce. Tu riječ osobito je prostituirao do 2003. totalno neeuropski Sanader. Za sve 'zasluge' i za sve što je 'europski' odradio za Hrvatsku (čitaj protiv njezinih nacionalnih interesa) sad ga je zbrinula jedna kanadsko-britanska zaklada neke bogatašice (a tko drugi! op.a). Zanima me hoće li ga 'europski' suci i tužitelji na proces Rončeviću i Bačiću pozvati barem kao svjedoka. Zanima me hoće li na isto suđenje kao svjedok biti pozvan i predsjednik Mesić, vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Da čujemo kojeg je on dobavljača protežirao u nabavi vojnih kamiona. Ili su i dokazi protiv Rončevića, baš kao i u slučaju Pukanić, Hodak, Vuković i dr. jednostavno isfabricirani kako bi se stvarni krivci zaštitili...

Zaslužujemo blokadu poglavlja o pravosuđu

Korupcija i Haag dva su glavna razloga kojima 5 europskih zemalja na čelu s Britanijom blokira hrvatsko pravosuđe. Mi zapravo blokadu tog poglavlja zaslužujemo. Ne zbog političke izmišljotine topničkih dnevnika, već isključivo zbog korupcije onih koji bi tu istu korupciju trebali suzbijati. Korupcija ima puno oblika. Kad vas politika pozicionira i da vam zadatak, u tom slučaju je i vaša plaća korupcija! Ne bih se čudila da nakon fabriciranja svega počnu na kraju štampati i tzv. topničke dnevnike iz Oluje. 'Nadamo se da će Brammertz biti zadovoljan' - ponavlja 3 puta u 2 dana ministar pravosuđa. Osoba kojoj on podnosi izvješća i koja u javnim izjavama mora biti spominjana kao ona koja bi trebala biti zadovoljna je isključivo Premijerka. A ne neki Brammertz. Trilaterala Karamarko, Šimonović, Bajić jalovim kompromisima iz dana u dan rade sve veće i veće greške.

Hrvatski nacionalni interesi se svakodnevno podrivaju

U potpunoj zbrci ostvarenja osobnih ambicija, podjele na Predsjednikove i Premijerkine ljude, seljačije, provincijalizma, kontrole kriminala, neznanja i neumijeća vođenja politike hrvatski nacionalni interesi se svakodnevno duboko i perfidno podrivaju. Kad se poslože kockice, sasvim je jasno da će Premijerka, s proljeća, nakon predsjedničkih izbora morati potjerati više od pola Vlade. Jer u suprotnom neće uspjeti iznijeti tako teške priče u završnoj godini EU pregovora. I kad se objektivno razmisli, do tog trenutka nam pravosuđe ni ne treba biti odblokirano.

>> Zbog EU Hrvatska vjerodostojnost mijenja u pokornost

Reforma pravosuđa bitna je zbog nas, a ne zbog Bruxellesa

Reforma pravosuđa i borba protiv korupcije ponajprije je važna zbog nas, građana Hrvatske, a tek onda zbog Bruxellesa. Ovakva Hrvatska ne može u Uniju. Društvo je živo tkivo i ono traži svoju 'entropiju'. Ne može se forsirati deblokada pravosuđa, a prije toga se ne pročistit i sustav kaznenog progona učiniti barem minimalno nezavisnim… Jer to jednostavno neće ići. Bruxelles od nas traži poštivanje zakona i jednakost svih građana pred tim istim zakonima. Traži od nas da poštujemo tijek kaznenog procesa i presumpciju nevinosti svakog okrivljenika. Bruxelles od nas ne traži ono što se u nas radi - pretvaranje u zemlju namještenih procesa.

Je li Hrvatska zaista 'gnjecavo dno Europe'?

Iako sam tu izjavu strašno kritizirala, sad mi se čini da je kolega iz Economista možda i imao pravo kad je ovu zemlju nazvao 'gnjecavim dnom Europe'. Tom gnjecavošću izrazio je svu snishodljivost. Sjetila sam se kad je iz misije sredinom 90-ih odlazio prvi ambasador u RH, jedne od zemalja koja nam je pravosuđe blokirala. Tada je kazao da većih ulizica od hrvatskih novinara nije vidio u svojoj diplomatskoj karijeri. Mi koji volimo ovu zemlju ne želimo da se takav dojam o njoj stječe. Zadnji je trenutak da Hrvatska politika razmisli s kojim će nas dostojanstvom uvesti u zajednicu naroda Europe!!!

>> Arhiva

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene