Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvaranje pregovora s EU

Premijerka Kosor ohrabrena zatvaranjem poglavlja Ribarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako smatra da je zatvaranje poglavlja Ribarstvo veliki uspjeh te da nikada nije prestala vjerovati i raditi na tome da Hrvatska sredinom ove godine završi pregovore s EU-om te da je RH sada pred drugim povijesnim ciljem.

'Kao što znate, nikad nisam prestala vjerovati i uporno raditi stremeći ka tome cilju i kad je bilo najvećih osporavanja od nekih.. nisam prestala vjerovati na temelju informacija, ali i na temelju predanog rada, da mi zaista možemo sredinom ove godine dosegnuti taj cilj, dakle završiti pregovore, što smatram povijesnim ciljem', rekla je Kosor u izjavi za novinare nakon sastanka s izaslanstvom Sportskih igara mladih.

Po njezinim riječima, stvari se dobro odvijaju a tome u prilog govori i jučerašnje zatvaranje poglavlja o ribarstvu. 'Moram reći da je to poglavlje jedno od osobito teških, kompliciranih i da smatram velikim uspjehom zatvaranje tog poglavlja. Dakle, ostala su četiri (otvorena poglavlja), 31 (poglavlje) imamo zatvoreno i ova dva najteža od ta četiri, poglavlja 8 i 23, su pred zatvaranjem.'

Dodala je da će trebati nastaviti s predanim radom i u razdoblju između završetka pregovora i potpisivanja pristupnog ugovora. Ponovila je da neke od zakona treba do kraja provesti u život te da će na tome ozbiljno inzistirati, a posebice na zakonu o sprječavanju sukoba interesa koji je jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23.

Na pitanje novinara hoće li pregovori biti završeni u lipnju ili srpnju rekla je da 'kad god bilo bit će odlično. Sad je sasvim sigurno da se radi o danima'. Istaknula je da se ne treba opterećivati datumom, nego treba raditi. 'Ono što je najvažnije, mislim da sada možemo reći, jest da je Europska komisija prepoznala da je Hrvatska svoj posao apsolutno obavila.'

Pred posjet Velikoj Britaniji, Kosor je rekla kako vjeruje da će njezin razgovor u petak s britanskim premijerom Davidom Cameronom biti 'iznimno važan i jako dobar'. Što se tiče izvješća glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, koje je jučer podnio Vijeću sigurnosti UN-a, Kosor je rekla da je zadovoljna izvješćem te da je njime potvrđeno da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haaškim sudom.

Govoreći o bivšem zapovjedniku bosanskih Srba optuženom za genocid u BiH Ratku Mladiću, koji se nalazi u pritvoru Haškog suda, najavila je da će vlada na sjednici ovoga tjedna donijeti zaključak kojim će preporučiti državnom odvjetništu da još jedanput pošalje sve dokumente ICTY-u kako bi se optužnica proširila i na zločine počinjene u Hrvatskoj.

'Naime, smatramo u vladi .... da bi bilo nužno procesuirati Mladića i za strašne zločine koji su počinjeni u Hrvatskoj, u Škabrnji i drugdje jer je to važno zbog povijesne istine i trajnog mira. Još ima prostora da učinimo što je u okviru naših mogućnosti i dakako očekujemo i uhićenje Gorana Hadžića'. (Hina)

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene