Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Tihomir Orešković posebnom je video porukom osudio zločine počinjene od strane ustaškog režima.


Vlada je medijima uputila priopćenje u kojem prenose posebnu poruku premijera Tihomira Oreškovića, koji je, s obzirom na aktualne događaje oko komemoracije u Jasenovcu i velikih podjela oko njezinog obilježavanja, uputio jasan stav koji njegova Vlada ima po pitanju ustaškog režima.

Vezani članci Ana Brnabić (Foto: AFP) Brnabić: ''Za ne vjerovati je, ali živimo u vrijeme kada mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Bleiburg'' Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Plenković o kineskoj delegaciji: "Očekujemo da nam pošalju odgovarajuće poruke o angažmanu"

Poruka premijera stiže nakon brojnih reakcija predstavnika židovske i srpske zajednice o nedolasku na službenu komemoraciju u Jasenovac.

Premijer u svojoj izjavi osuđuje zločine počinjene od strane ustaškog režima.

Priopćenje Vlade, i izjavu premijera prenosimo u cijelosti.

"Hrvatska Vlada, i ja osobno, osuđujemo zločine počinjene od strane ustaškog režima.

22. travnja je dan sjećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama logora Jasenovac, za kojeg je i blaženi kardinal Stepinac ustvrdio da je bio 'najveća ljaga' za Hrvatsku.

Žao mi je što se ova prigoda umjesto za izražavanje poštovanja prema žrtvama, koristi za politizaciju koja je neprimjerena te vodi do novih podjela u društvu.

Sve to ne samo da vrijeđa žrtve i njihove obitelji, nego i nanosi veliku štetu Republici Hrvatskoj."