Premijer Andrej Plenković posjetio je Sisak. Ocijenio je da je sustav pružanja pomoći na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije konsolidiran i čvrst, te zahvalio svima koji su se nesebično uključili u aktivnosti proizvodnje i distribucije hrane i pomoći stanovništvu.


Premijer Plenković i ministar Tomo Medved posjetili su Sisak gdje je završena operacija skidanja zvonika sisačke katedrale. Premijer Plenković dao je izjavu prije obilaska grada. 

"Katedrala je stara 260 godina i ovo je donekle slična operacija kao na zagrebačkoj katedrali. Došli smo ovdje dati podršku vatrogascima koji to rade. Ministar Medved me izvijestio o svim temama i radnjama na Banovini.

Želim još jednom u ime vlade zahvaliti brojnim ugostiteljima, kuharima, koji su nesebično, solidarno proveli svoje vrijeme, podijelili tisuće obroka, naročito u Petrinji. To je jedna sjajna gesta, i na tome im zaista zahvaljujemo", rekao je premijer .

Napomenuo je kako je dogovoreno da oni još jedno vrijeme nastave sa svojim aktivnostima, dok će istodobno na distribuciji hrane stanovništvu potresom pogođenog područja od ponedjeljka također biti angažirana i tvrtka Pleter, koja će putem Crvenoga križa na cijelom području Petrinje organizirati prehranu za sve kojima je to potrebno. Hrana će se pripremati dijelom u samoj Petrinji a dijelom će se dovoziti iz Zagreba gdje su kapaciteti veći, rekao je Plenković.

Komentirajući primjedbe kako sustav nije od početka dovoljno učinkovito funkcionirao, premijer je istaknuo kako je pomoć potrebitima pružana od prvoga dana, da su namirnice dolazile iz Crvenog križa i iz zaliha i da cijeli proces ide dobro. 

"Ako ste bili u logističkim centrima Crvenoga križa u Sisku, Petrinji i Glini znate da oni rade od prvog dana. Vidjeli ste količinu hrane, paketa, koji imaju po desetak kila. Oni su dostavljani zahvaljujući volonterima Crvenog križa i civilne zaštite svima kojima je bila potrebna. Prema tome, ja mislim da je u ovome trenutku cijeli proces konsolidiran, čvrst", ustvrdio je.

S hrvatskim tvrtkama dogovoreno više od 600 kontejnera

Kad je riječ o smještajnim kapacitetima za ljude koji su ostali bez krova nad glavom i odlučili ostati uz svoju oštećenu imovinu, premijer je naglasio kako je nakon razgovora koji su održani u četvrtak i petak s nekoliko hrvatskih tvrtki dogovorena narudžba više od 600 kontejnera.

Kontejneri će biti proizvedeni u najkraćem mogućem roku, a imat će sanitarni čvor, kuhinju, krevete, stolove, te biti spremni da se na njih priključi struja i voda, rekao je Plenković. Naglasio je kako je također s hotelskim kućama dogovoren otkup otprilike 250 mobilnih kućica, koje već od ponedjeljka kreću na dostavu prema Sisačko-moslavačkoj županiji.

"Na taj način ćemo vrlo brzo doći do ovoga broja od tisuću, koji je nekakav preliminarni broj potrebe za alternativnim smještajem. Ukoliko bude potrebno još, mi ćemo toga naručiti i nabaviti i dodatno", poručio je premijer.

Naglasio je kako je najvažnije osvijestiti da su ljudi u strahu, jer "broj podrhtavanja nadilazi naše iskustvo". "Nastojimo učiniti sve što možemo, bilo za sigurnost naših sugrađana, bilo za sve ove potrebe koje im trebaju", rekao je.

Na novinarsko pitanje vezano uz činjenicu su u potresu teško stradale i kuće obnovljene nakon rata, Plenković je rekao kako je "pozicija Vlade tu apsolutno jasna: pozicija je svih da se sve rasvijetli". "Svi znamo da dokumentacija o obnovi postoji, bilo u nekim ministarstvima, bilo u državnom uredu za stambeno zbrinjavanje i obnovu. Zna se tko je radio projekte, tko je izvodio radove, tko je bio nadzor, tko je davao dozvolu. Svu tu dokumentaciju država će dati na raspolaganje bilo kojoj instituciji, odnosno, institucijama, policiji i DORH-u, ako ih zatraže", kazao je.

Najavio je da Vlada u četvrtak planira izaći s prijedlogom zakona o obnovi, a nakon sastanka u ponedjeljak s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom, koji provodi konzultacije sa stručnjacima.

Za koji tjedan, kako je rekao, kreću i natječaji za obnovu kulturne baštine oštećene u zagrebačkom potresu u ožujku 2020., a koji će obuhvaćati zgrade institucija, škola, bolnica i prometnu infrastrukturu, dok postojeći već funkcionalni fond "kreće u proces onoga što nazivamo obnovom privatnih kuća".

U nedjelju ujutro počele su završne pripreme za skidanje 14 metara visoke i 15 tona teške kape zvonika sisačke katedrale. Toranj je skinut oko podneva bez ikakvih problema, unatoč lošim vremenskim uvjetima. 

U Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje se utvrđuju razmjeri štete i saniraju posljedice. Na terenu su sve dežurne službe koje uklanjaju ruševine i pomažu lokalnom stanovništvu. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju