Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezime prije ljetne stanke

Premijer Plenković: "U Saboru imamo ljude koji u predinternetsko doba ne bi vidjeli ni općinsko vijeće"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković sazvao je konferenciju za novinare uoči ljetne stanke. Govorio je o aktualnim temama, osvrnuo se i na skorašnje izbore, odnos s BiH te ekonomsku sitaciju.

Obraćanje premijera Plenkovića pratite u nastavku:

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

13.42 "Moramo surađivati s BiH institucijama, pogotova kad je riječ o terorizmu. Mi štitimo svoju granicu bez da smo podigli blokade, žilet žice. Ne želimo to prema zemlji koja nam je prijateljska. Cijenim svaki minut policije koja čuva tu granicu, ne samo nas nego i schengenski prostor. Hrvati kako konsitutivan narod treba imati mogućnost da u institucijama ima predstavnike", kaže premijer i ističe da su sve poruke koje govore za dobrobit BiH.

13.37 Osvrnuo se i na incident 'Ćaća' s otoka Korčule kad je policija privela čovjeka koji ga je dočekao uzvikom 'Ćaća' i papirom s istim natpisom tijekom službenog posjeta.

"Što se mene tiče, kompletno sam oguglao. Nisam vidio potrebu da se uopće tamo reagira, mogli su i ne reagirat. To je čovjek koji nema veze s Korčulom. Nije mi ugodno da mi se lijepi etiketa korupcije s obzirom na to kako radim", kaže Plenković.

13.34 "Idući tjedan ovdje će biti Bedeković i Medved, tjedan nakon toga čak troje ili četvero ministara je u Zagrebu, a ja ću biti Rijeka-Opatija", kazao je premijer.

13.29 "Što se tiče kandidatura za unutarstranačke izbore (...) uvjeren sam da je za hrvatsko društvo važno da HDZ bude tamo kamo ga je stavio Tuđman, a to nije krajnja desnica", kaže Plenković.

"U Saboru imamo ljude koji u predinterntsko doba ne bi vidjeli ni općinsko vijeće. Imate predsjedničke kandidate koji se igraju samo preko društvenih mreža. Gdje je tu hrabrost, što je to? Koji je to žanr politike? Kako će taj govoriti o gospodarskom rastu, respektu koji imamo u međunarodnoj zajednici?", pita se premijer i kaže da on zna što radi te dodaje da očekuje potporu predsjednice.

13.25 "Predsjednica će biti kandidatkinja. Nedvojbena je podrška HDZ-a i mene kao predsjednika Vlade", kazao je Plenković. 

13:22 "Trebali bi me slušati. Slušaju", odgovorio je na pitanje slušaju li ga ministri. 

13:19 "Po prihodima ova sezona će biti bolja nego lani. Prošla godina je bila iznimna", spomenuo je turističku sezonu.

13:18 "Za razliku od Hrvatske, naše susjedne zemlje, njih 12, otkad je u EU-u dobilo je 365 mlrd. eura bespovratne pomoći. Hrvatska nije dobila ni približno toliko. Poljska se digla jer dobro apsorbira sredstva. Te zemlje nisu imale rat, nisu imale štetu. Mi smo bili zemlja koju se u knjigama o proširenju EU-a spominjalo u fusnoti. Nama su ozbiljnija financijska sredstva počela pristizati tek 2000. Mi smo u fazi lovljenja koraka, to se odnosi i na plaće i fondove i infrastrukturu. Tamo 2027. ćemo biti veseli i sretni, nakon druge financijske omotnice", odgovorio je premijer na pitanje zašto Hrvatska toliko zaostaje za zemljama poput Rumunjske i Bugarske.

13.09: "Ne bih rekao da nema novca za liječnike i medicinske sestre. Širi kontekst je jasan i precizan, ova Vlada ima zdravi gospodarski rast. Rastemo i razdužujemo se tri posto. Milanovićeva Vlada nas je zadužila za 70 milijardi. Kako se netko kandidira nakon toga? Ova Vlada ostvaruje proračunske viškove, u našem mandatu prosjećna plaća porasla je tri puta više nego u mandatima Oreškovića, Milanovića i Kosor zajedno. Što se tiče pregovora sa sindikatima, postoje osnovice, koeficijenti i dodaci. Naš je pristup da nadležni ministar za rad koordinira te aktivnosti s tajnikom za gospodarstvo i sa svim resornim ministrima raspravlja. Svaki dogovor s bilo kojim granskih sindikatom, povlači financijske posljedice u svim drugim granama. Svjesni smo da postoij problem odljeva i liječnika i medicinskih sestara, nadamo se da ćemo naći konsolidacijsku liniju. Zato ćemo razgovarati sa svima i dogovoriti cjeloviti pristup sa svim ministrima u koordinaciji", kaže Plenković.

13:04 "Što se tiče 3. maja, Uljanik je pomogao 3. maju da bude u procesu restrukturiranja", podsjetio je premijer.

"3. maj je dio Uljanik grupe, ali pravno odvojen, bili smo na više sastanaka, temeljito smo analizirali trenutno stanje, treba dovršiti 4 broda. Sad radimo na procesu od tri faze. Prva faza je deblokada računa, druga je zajednički dogovor brodogradilišta, Vlade i naručitelja da se omogući dovršetak tih brodova, a treća da se pronađe ozbiljnog partnera", iznio je Plenković.

12:59 "Navodna izjava Predsjednice je dobar primjer kako nešto iz javnog prostora može izazvati ishitrene i oštre reakcije. Kao Republika Hrvatska imamo posebnu obvezu voditi brigu o ravnopravnosti Hrvata u BiH", osvrnuo se Plenković.

12:55 "Pripreme za Oluju idu jako dobro u organizaciji ministarstava. Kao što je u cijelom mandatu ove Vlade, mi izrazito držimo do digniteta Domovinskog rata i branitelja, to smo uvijek jasno iskazivali. Cijela Vlada bit će u Kninu", rekao je premijer.

Marić: "Putanja javnog duga je stabilna, dosadna krivulja prema dolje"

Prije presice premijera, ministar financija Zdravko Marić komentirao je danas usvojene ekonomske smjernice.

"Ključni izazov je visoka ovisnost hrvatskog gospodarstva. Podaci za drugo tromjesječje pokazuju da svi skupa moramo jačati domaću proizvodnju i smanjiti ovisnost o uvozu", kaže ministar financija i dodaje da će narednih dana objaviti sve što su dogovorili, a svih devet zakona krajem kolovoza ide u javno savjetovanje.

"Otvorila su se pitanja i prije. Od stručnjaka su došli komentari", kaže Marić i ističe da će pokušati sve požuriti.

Govoreći o rashodnoj strani proračuna, ističe važnost demografije i socijalne politike.

"Jako mi je važno da napomenem kad gledamo rashodnu stranu proračuna rast sve ove godine je dva posto. Nije samo pitanje ukupnoog rezultata, a to je da planiramo suficit, nego da se odgovorno odnosimo prema proračunskom novcu", kaže Marić.

"Putanja javnog duga je stabilna, dosadna krivulja prema dolje, tri postotna boda je smanjivanje", ističe ministar.

Govorio je i o Uljaniku.

"Teško je u ovom trenutku planirati ta sredstva, vidjet ćemo u idućih par dana. Tražimo rješenje u okviru zakona, nije sporna naša želja, namjera i volja, imamo inpute pojedinih kupaca za nastavak gradnje brodova tamo, za to je preduvjet izdavanje državnih jamstava", kaže Marić i dodaje da su se ta jamstva izdavala prekomjerno. Zahvalio je novinarima što mu pomažu i ukazuju na složenost u procedurama odabira dodjele tih jamstava.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene