Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Pred nama je veliki posao"

Premijer Plenković: "Postoje naznake da ima još žrtava. Osigurali smo 120 milijuna kuna pomoći"

Andrej Plenković - 2
Andrej Plenković - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Darko Horvat Darko Horvat Foto: DNEVNIK.hr Ministar graditeljstva Darko Horvat i Mislav Bago Ministar graditeljstva Darko Horvat i Mislav Bago Foto: DNEVNIK.hr Ministar graditeljstva Darko Horvat Ministar graditeljstva Darko Horvat Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković - 2 Galerija 1/4 >>
Premijer Andrej Plenković, nakon što je s ministrima obišao Sisak, Petrinju i Glinu poručio je kako je u proračunu zasad osigurano 120 milijuna kuna pomoći.

Nakon sastanka užeg kabineta Vlade premijer se obratio javnosti te poručio kako je trenutno osigurano 120 milijuna kuna pomoći.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Andrej Plenković PRVA GODIŠNJICA POTRESA Plenković obišao kontejnere nakon što su ga prosvjednici izviždali, a poletjela je i gruda snijega: ''Sve je to dio našeg posla, ja to poštujem''

"Izražavam sućut i žaljenje u ime cijele Vlade. Pred nama je veliki posao. Uspjeli smo osigurati 120 milijuna kuna. 100 za Sisačko-moslavačku, 10 za Zagreb i nešto za Karlovačku. To je samo početak"; kazao je premijer. 

Rekao je kako potpora stiže sa svih strana te najavio da sutra u Hrvatsku stižu potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica te europski povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

"Krizno upravljanje do kad god treba"

"Apeliram da se pomoć strukturira kroz Crveni križ ili Civilnu zaštitu i da bude ravnomjerno raspoređena. Nastradala su i manja sela koja možda nisu toliko u medijskom prostoru. Učinit ćemo sve i pomoći da sve inicijative dođu do destinacije", rekao je Plenković.

Najavio je kako će nastojati da se struja sutra vrati na sve lokacije.

"Ostajemo u vrsti permanentnog kriznog upravljanja koje će trajati do kad god treba", poručio je. 

Na pitanje hoće li Fond za obnovu Zagreba preuzeti obnovu i u ostalim područjima pogođenim potresima, kazao je kako razmišljaju kako posložiti infrastrukturu.

"Sada želimo pomoći u strukturiranju rada i dati naknadu onima koji pomažu, pogotovo volonterima. Sutrašnje odluke su interventnog karaktera. Promišljamo kako složiti infrastrukturu", kazao je. 

Naveo je kako su svi pacijenti petrinjske bolnice premješteni, kao i 80 posto pacijenata sisačke bolnice.

"Oni su uglavnom sada svi u zagrebačkim bolnicama, dogovoreni su transporti. Ogroman posao odradila je i Hrvatska vojska", rekao je. 

"Postoje naznake da ima još žrtava..."

Objasnio je kako će novac sutra biti uplaćen na račun županije te će isplata ići u dogovoru s Ministarstvom graditeljstva i lokalnim vlastima.

Na pitanje hoće li Vlada proglasiti Dan žalosti, kazao je kako se razgovara sa županom Žinićem.

"Ne znam koliko je žrtava, znamo za 7, a postoje naznake da ih je i više", kazao je. 

Na pitanje jesu li već krenule pljačke u oštećenim zgradama, Plenković je odgovorio kako još nema potvrđene informacije, ali da je naložio da se zgrade dodatno osiguravaju. 

Horvat: "Svi resori su za stolom"

S ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom uoči kabineta je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago. 

Ministar Horvat je izrazio sućut obiteljima žrtava današnjeg potresa. 

"Obišli smo danas Sisak, Petrinju, Pokupsko, Kravarsko i neka druga sela. Štete su velike. Inicijalno, bio sam i jučer tamo, i zaključili smo da će bi 20 milijuna kuna bilo dovoljno nakon prvog potresa, taj je zaključak bio spreman. Ali ono što smo danas vidjeli nekoliko puta nadilazi ono što smo uopće mogli zamisliti", rekao je Horvat. 

Istaknuo je kako su svi resori za stolom.

"Sve ono nepotrebno ili manje prioritetno do kraja godine se miče", poručio je Horvat i izrazio sigurnost da će se iznaći oko stotinjak milijuna kuna s kojima će se pomoći najpotrebnijim općinama. 

"Robne rezerve su aktivirane. Siguran sam da ćemo tokom noći uspjeti zbrinuti sve koji nemaju krov nad glavom. Sve službe rade svoj posao, stožeri su aktivni", rekao je Horvat i dodao kako će osam privatnih poduzetnika poslati svoju operativu. 

"Svi oni žele na svoj način pomoći. Sugestija je svima koji žele pomoći da se ništa ne zbiva bez kontakta sa lokalnim stožerima u Sisku, Petrinji, Glini... Broj ljudi koji će biti evakuirani sada je oko 600, radi se i o ljudima u Velikoj Gorici, Topuskom i drugdje. Moramo osigurati da sve ne prijeđe u jednu stihiju. Svi koji želite na bilo koji način pomoći, a da nisu novčana sredstva budite u suradnji s lokalnim stožerima, oni najbolje znaju gdje što najviše treba i što je najpotrebnije", rekao je Horvat. 

Na sastanku užeg kabineta je i Damir Vanđelić koji vodi obnovu Zagreba i Zagorja nakon potresa u ožujku. Upitan hoće li on preuzeti obnovu i Siska i Petrinje, ministar Horvat kaže kako će se i o tome razgovarati na užem kabinetu. 

Na pitanje hoće li se i Sisak i Petrinju ubaciti u plan obnove Horvat odgovara: "Morat ćemo."

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene