Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trilaterala Hrvatska-Italija-Slovenija

Premijer Milanović ponovno će se susresti sa slovenskom premijerkom Bratušek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović s kolegama iz Italije i Slovenije razgovarat će o mogućnostima jačanja bilateralnih odnosa u područjima od zajedničkog interesa u svjetlu nedavnog ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Na sastanku pod nazivom "Obale, forum za dijalog i suradnju između Italije, Hrvatske i Slovenije", Milanović će s talijanskim premijerom Enricom Lettom i slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek razgovarati o aktualnim europskim temama, kao i o mogućnostima jačanja suradnje u okviru Europske unije.

U tom kontekstu, jedna od tema jest i zajednička podrška europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe te prenošenje vlastitih znanja i iskustava u izgradnji institucija.

Sastanak se održava u sjedištu Zaklade Giorgio Cini, u renesansnoj palači na slikovitom otočiću San Giorgio Maggiore koji se nalazi u Venecijanskoj laguni nasuprot Trga svetog Marka i Duždeve palače.

Riječ je o prvom trilateralnom susretu predsjednika vlada Italije, Hrvatske i Slovenije nakon što je Hrvatska 1. srpnja 2013. postala punopravna članica Europske unije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

>>Bratušek će tražiti potporu Milanovića za gradnju plinskog terminala

Trilateralni sastanak bit će također prigoda da troje premijera razgovaraju o borbi protiv financijske krize i nezaposlenosti mladih. Očekuje se da će se razgovarati i o spornom LNG terminalu koji Italija želi izgraditi u Tršćanskom zaljevu, u blizini slovenske granice, a čemu se službena Ljubljana protivi.

Kako je navela talijanska vlada, sastanak je prilika za jačanje dijaloga i suradnje između naroda i područja "koji su bliski ne samo geografski". Ovakvi trilateralni sastanci trebali bi se učiniti stalnima i održavati svake godine u jednoj od triju zemalja. Susret je organiziran kako bi se zajednički odigrala uloga učinkovitog koordiniranja nacionalnih, regionalnih i europskih politika, te kako bi se sjeverni Jadran doveo u središte europskih inicijativa, prije svega onih koje se tiču infrastrukture i energetike, priopćila je talijanska vlada.

Ovo je drugi trilateralni sastanak u tri tjedna na kojem sudjeluju Milanović i Bratušek. Hrvatski premijer sastao se sa slovenskom kolegicom i austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom 23. kolovoza u Grazu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene