Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Grazu

Bratušek će tražiti potporu Milanovića za gradnju plinskog terminala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska premijerka Alenka Bratušek danas je izjavila da će na sutrašnjem trilateralnom sastanku u Grazu austrijskog kancelara Wernera Faymanna i hrvatskog premijera Zorana Milanovića zamoliti za potporu slovenskom stajalištu o gradnji talijanskog LNG plinskog terminala Zuale kod Trsta koji Slovenija smatra spornim.

Na pitanje što očekuje od sutrašnjeg susreta kad je riječ o konkretnoj suradnji Slovenije, Austrije i Hrvatske u okviru Europske unije, Alenka Bratušek je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade rekla da treba pričekati kraj tog sastanka, ali da misli da sve tri države imaju stvari koje su im zajedničke, te da će na određeni način zamoliti za potporu slovenskom stajalištu o tom plinskom terminalu koji je za Sloveniju sporan zbog očekivanih prekograničnih utjecaja.

Slovenija je krajem srpnja glasovala protiv liste europskih prioritetnih energetskih projekata jer s popisa nije povučen projekt terminala u sjevernom Jadranu, odnosno terminal Zuale, iako se na listi nalazilo i sedam slovenskih projekata u vrijednosti od 1,7 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka... Zoran MIlanović se nije oglasio nakon objave izbornih rezultata Komentar Saše Vejnovića Svi su nešto rekli, samo je On doma pred TV-om: "Gle kako je ovaj popušio izbore"

>> Projekt LNG terminala Kataru preotimaju Amerikanci?

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, slovenska strana vjeruje da će do 2. listopada, kada bi trebala biti konačno usvojena lista europskih energetskih prioriteta, Sloveniji i Italiji uspjeti riješiti to pitanje.

Prema najavama izvora EU-a, navodi STA, slovenska premijerka Bratušek i hrvatski premijer Milanović sastat će se 12. i 13. rujna s talijanskim premijerom Enricom Lettom u Veneciji.

Slovenska tiskovna agencija navodi da će sastanak u Veneciji biti usredotočen na sjeverni Jadran, što je prilika da dođe do dogovora o spornom LNG terminalu, tim prije što će sastanku premijera triju država prethoditi više sastanaka na ministarskoj razini.

Prilika za razgovor na tu temu bit će, navodi slovenska agencija, i na marginama tradicionalnog strateškog foruma koji se od 1. do 3. rujna održava na Bledu, a na kojemu se uz slovensku premijerku očekuju i gosti iz brojnih država, među njima talijanski predsjednik vlade Enrico Letta, te predsjednici Hrvatske i Austrije Ivo Josipović i Heinz Fischer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene