Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na tome se dugo radilo

Premijer Andrej Plenković: "U nekoliko sljedećih dana trebale bi se ukinuti vize za SAD za hrvatske građane"

Premijer Andrej Plenković u Koprivničko-križevačkoj županiji sudjelovao je na konferenciji o ekonomskoj politici gdje je najavio kako će se ovih dana ukinuti viza za SAD za hrvatske građane, osvrnuo se na poskupljenja i prosječne plaće.

Premijer je najavio da bi kroz nekoliko dana SAD trebao ukinuti vize za Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

"Mi smo pred ukidanjem viza SAD-a za hrvatske državljane. To bi se trebalo dogoditi kroz sljedećih nekoliko dana. Na tome smo dugo radili. Mislim da je konačno i ta prepreka, koja je usporila i trgovinske i investicijske tijekove sa SAD-om, uskoro iza nas", rekao je premijer, prenosi N1.

Premijer je kazao i da je pandemija koronavirusa dovela do najveće zdravstvene krize gospodarske od Drugog svjetskog rata, a Hrvatsku je do sada, što zbog neočekivanih troškova, što zbog smanjenih prihoda, to koštalo 35 milijardi kuna. Poručio je da je Vlada u toj krizi opravdala svoju ulogu te stala iza privatnog sektora, očuvala njegovu likvidnost, kao i radna mjesta.

Rekao je da se Hrvatska brzo vratila na put gospodarskog oporavka te da s optimizmom gleda na rast BDP-a u 2021. godini. Podsjetio je da se ranije predviđao gospodarski rast u ovoj godini od oko pet posto, dok se sada očekuje da bi hrvatsko gospodarstvo moglo porasti i sedam posto.

Cilj da prosječna plaća bude 1000 eura

Stopa nezaposlenosti je na 7,4 posto, stopa zaposlenosti na 66,9 posto, dok je prosječna plaća u lipnju iznosila 7.175 kuna, a cilj je da ona do 2023. dosegne 1000 eura, što bi trebalo koincidirati i s članstvom Hrvatske u eurozoni.

"Prosječna plaća u lipnju je 7175 kuna, što je povećanje od 27% u odnosu na početak mandata, odnosno 1533 kune više – naglasio je premijer. Istaknuo je kako rastu i investicije, da su stvoreni uvjeti za uspješnu turističku sezonu te kako se s optimizmom gleda na rast BDP-a u ovoj godini", rekao je, prenosi Večernji koji je i organizator kongresa Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene