Premijer Andrej Plenković u Koprivničko-križevačkoj županiji sudjelovao je na konferenciji o ekonomskoj politici gdje je najavio kako će se ovih dana ukinuti viza za SAD za hrvatske građane, osvrnuo se na poskupljenja i prosječne plaće.


Premijer je najavio da bi kroz nekoliko dana SAD trebao ukinuti vize za Hrvatsku.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković: Ostvarili smo strateški cilj u korist hrvatskih građana Andrej Plenković Plenković: "Stabilni smo do kraja ove sezone grijanja. Što se tiče Schengena, svi preduvjeti su ispunjeni, čeka se samo odluka"

"Mi smo pred ukidanjem viza SAD-a za hrvatske državljane. To bi se trebalo dogoditi kroz sljedećih nekoliko dana. Na tome smo dugo radili. Mislim da je konačno i ta prepreka, koja je usporila i trgovinske i investicijske tijekove sa SAD-om, uskoro iza nas", rekao je premijer, prenosi N1.

Premijer je kazao i da je pandemija koronavirusa dovela do najveće zdravstvene krize gospodarske od Drugog svjetskog rata, a Hrvatsku je do sada, što zbog neočekivanih troškova, što zbog smanjenih prihoda, to koštalo 35 milijardi kuna. Poručio je da je Vlada u toj krizi opravdala svoju ulogu te stala iza privatnog sektora, očuvala njegovu likvidnost, kao i radna mjesta.

Rekao je da se Hrvatska brzo vratila na put gospodarskog oporavka te da s optimizmom gleda na rast BDP-a u 2021. godini. Podsjetio je da se ranije predviđao gospodarski rast u ovoj godini od oko pet posto, dok se sada očekuje da bi hrvatsko gospodarstvo moglo porasti i sedam posto.

Cilj da prosječna plaća bude 1000 eura

Stopa nezaposlenosti je na 7,4 posto, stopa zaposlenosti na 66,9 posto, dok je prosječna plaća u lipnju iznosila 7.175 kuna, a cilj je da ona do 2023. dosegne 1000 eura, što bi trebalo koincidirati i s članstvom Hrvatske u eurozoni.

"Prosječna plaća u lipnju je 7175 kuna, što je povećanje od 27% u odnosu na početak mandata, odnosno 1533 kune više – naglasio je premijer. Istaknuo je kako rastu i investicije, da su stvoreni uvjeti za uspješnu turističku sezonu te kako se s optimizmom gleda na rast BDP-a u ovoj godini", rekao je, prenosi Večernji koji je i organizator kongresa Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju