Tomo Medved (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Tomo Medved (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u Banskim je dvorima primio članove Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.


Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se 30. kolovoza, a uoči obilježavanja tog dana u Vinkovcima, predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima članove Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na čelu s njihovom predsjednicom Ljiljanom Alvir. Uz predsjednika Vlade bio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Plenković je naglasio da hrvatska Vlada kontinuirano čini napore usmjerene na rješavanje pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu. Podsjetio je da je u cilju unaprjeđenja normativnog okvira u uređenju odnosa s drugim zemljama i međunarodnim organizacijama, na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja izrađen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je jednoglasno usvojen u Hrvatskom saboru 12. srpnja 2019. godine. Izrazio je zadovoljstvo da su u njegovoj izradi, uz predstavnike svih mjerodavnih tijela u Republici Hrvatskoj, sudjelovale i udruge obitelji nestalih, priopćili su iz Vlade.

Obitelji nestalih traže da se riješi pitanje nestalih osoba (Foto: Dnevnik.hr) Obitelji nestalih iz regije sjeli zajedno za stol: ''Kad to možemo mi, kompromis mogu naći i političari''

Međunarodni dan nestalih osoba u Hrvatskoj obilježava 18. put zaredom te je u tom smislu posebno važnim istaknuto intenziviranje potrage za nestalim osobama kako bi se respektiralo pravo obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova.

Predsjednik Vlade ponovio je da Vlada ostaje privržena rješavanju ovoga važnog humanitarnog pitanja jer je to obveza i minimum onoga što kao generacije koje uživaju hrvatsku državu, demokraciju i slobodu mogu učiniti za njihovu žrtvu.

Nestalima se smatra još 1.892 osobe iz Domovinskoga rata.

Medved: Inzistiramo da nam Srbija dostavi dokumente o grobnicama iz Domovinskog rata

Medved je nakon sastanka rekao da će Hrvatska nastaviti inzistirati da joj Srbija dostavi dokumente o lokacijama grobnica iz Domovinskog rata.

"Nakon donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, gdje su jasno i precizno definirane nadležnosti svih tijela u Hrvatskoj, primaran je problem izostanak suradnje Srbije u pogledu dostave dokumenata, zapisnika gdje se nalaze grobnice, gdje su premještane grobnice iz primarnih u sekundarne. To se sigurno nalazi u arhivama službenih tijela Srbije i na tome inzistiramo", poručio je Medved nakon sastanka održanog u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba.

Naglasio je kako je pronalazak nestalih osoba prvorazredno humanitarno pitanje te da Vlada provodi niz postupaka na tragu suradnje sa Srbijom.

Na pitanje je li od predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, jednog od komunikacijskih kanala sa Srbijom, bilo neke koristi po tom pitanju, Medved je odgovorio da nije. Upitan očekuje li to od Pupovca s obzirom na sadašnju situaciju i njegove posljednje izjave, uzvratio je da od svih kojih posjeduju informacije očekuje da ih podijele s nadležnim tijelima.

"Bez obzira radilo se o fizičkoj osobi, dužnosniku, osobi koja je u vrijeme Domovinskog rata mogla imati saznanja, svi su pozvani i obveza svih je dati tu informaciju nadležnim tijelima u cilju pronalaska osoba nestalih u ratu", naglasio je.

Članovi Saveza obitelji 28 godina traže svoje najmilije. Neka to bude poruka svima, ako posjeduju informacije neka ih daju da možemo po njima postupiti, poručio je Medved.

Što se tiče pitanja hoće li Hrvatska Srbiji blokirati pregovore s EU-om ako se pitanje nestalih ne riješi, Medved je rekao da je Hrvatska kod otvaranja dvaju poglavlja vrlo jasno i precizno definirala koje su zapreke i uvjeti te da je prvorazredno pitanje puni doprinos u pronalasku osoba nestalih u ratu.

Predsjednica Saveza obitelji Ljiljana Alvir rekla je da su na sastanku s premijerom bili članovi obitelji iz Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije, Zagreba, zapadne Slavonije te Banovine.

"Nismo zadovoljni rezultatima, ali smo zadovoljni svim što Vlada i institucije ulažu zadnje tri godine u ovaj proces. Uvijek može bolje, a to je ono što smo i danas dobili kao obećanje", izjavila je Alvir.

Što se tiče suradnje Srbije i Hrvatske po pitanju nestalih, rekla je da se ona može poboljšati diplomatskim putevima i kroz pristupne pregovore na njihovom putu prema EU-u.

Poručila je kako obitelji ne očekuju ništa "ni sutra niti ovaj tren", ali da se nadaju da će se ipak nešto dogoditi. (I.D. / Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju