Andrej Plenković (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković razgovarao je u srijedu u Zagrebu s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji o položaju i statusu Hrvata i projektima koje provode uz potporu Hrvatske, a za što su u 2017. sredstva povećana za oko 70 posto, priopćeno je iz premijerova Ureda.


Kao predstavnike hrvatske nacionalne manjine Andrej Plenković je primio predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova te predsjednika Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slavena Bačića, a sastanku je nazočila i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o aferi Tri majmuna: "Nećemo to zaboraviti. Ja nakon korone nisam oslabio, nema toga što mi ne možemo izdržati" Masovno cijepljenje u Srbiji - 1 Iako su cijepili više od 1,2 milijuna ljudi, sada bilježe nagli porast broja zaraženih: Krizni stožer objavio da razmišljaju o novom pooštravanju mjera

Teme razgovora su bili položaj i status Hrvata, kao i projekti koje provode, a koje Hrvatska podupire kroz Središnji državni Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U 2017. godini znatno su povećana sredstva za programe i projekte Hrvata u Republici Srbiji. Iznose 1.100.000,00 kuna, što je povećanje od oko 70 posto u odnosu na 2016., navodi se u priopćenju.

Pripadnicima hrvatske manjine iznimno je važno osigurati što kvalitetnije obrazovanje i informiranje na hrvatskome jeziku i pismu, dodaje se.

Premijer Plenković je i ovom prigodom naglasio da je položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji prioritetno pitanje za hrvatsku Vladu.

Poručio je da će institucije Hrvatske od institucija Srbije, u svim kontaktima, a posebice putem rada međuvladinih mješovitih hrvatsko-srpskih odbora i povjerenstava, tražiti ispunjenje ranije preuzetih obveza.

Posebno se to odnosi na osiguravanje zastupljenosti predstavnika hrvatske manjine u svim predstavničkim tijelima, od lokalne razine, preko pokrajinske do Narodne skupštine Republike Srbije. (Hina)