Andrej Plenković (Foto: Marin Tironi/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković se po drugi put u četvrtak oglasio oko prosvjeda šutnje prosvjetara. Premijer je prosvjed komentirao nakon sastanka s irskim premijerom u Banskim dvorima.


Premiejr Andrej Plenković rekao je da je duboko uvjeren da je štrajk prosvjetara pretjeran. Naglasio je da dijalog postoji te dodao da nije dobro da se Vladu kvalificira kao nekoga tko ne želi dijalog. Isto tako, pozvao je da se misli i na djecu u školama.

"Ovdje imamo prosvjed zbog koeficijenata koje Vlada treba donijeti jednostrano. Uvažili smo i prihvaćamo da su koeficijenti u mnogim segmentima nelogični i nepravedni, da vode do razlika iste stručne spreme različitog posla, kazali smo da ćemo uzeti savjetnike koji će hladno analizirati bez afektivnosti da je moj resore najvažniji. Dok se to ne napravi evo još dva posto od 1. srpnja", poručio je premijer Andrej Plenković.

"Krajem rujna je sindikatima ponuđeno dva posto na plaću za rujan, sindikati su to odbili, to je odbijeno lakonski. Nakon toga krenuli su pregovori, mirenje, tada je ministar Josip Aladrović ponudio 4 posto kroz dodatke i to je odbijeno. Tada smo išli korak nazad, odustali od smanjenja stope PDV-a za 1 posto i oslobodili 1,8 milijardi kuna i digli za 6,12", pojasnio je premijer.

Premijer Andrej Plenković (Foto: Pixsell,Patrik Macek) Plenković apelira na prosvjetare da prekinu štrajk: "Nije dobro ne ići u školu..."

Prosvjed na Markovu trgu (Foto: Pixsell,Matrik Macek)1 Plenković se iznenada obratio prosvjetarima ispred Vlade, oni samo šutke podigli transparent

Apelirao je da se u svemu tome misli i na situaciju u kojoj se nalaze djeca koja zbog štrajka nemaju nastavu.

"S ovim štrajkom koji po meni ima možda ovu emotivnu dimenziju naši koeficijenti nisu dobri dovodimo se u situaciju da će djeca teško nadoknaditi dane koje nisu odradili u školi, da će biti u pitanju možda i dio blagdana odnosno školskih praznika, da će možda biti odgođena matura i da će možda biti odgođeni prijemni ispiti za fakultete. To nije dobro, to nikako nije dobro pogotovo ne u Vladi koja diže plaće", smatra Plenković.

Dodaje kako je štrajk prosvjetara pretjeran. "Da smo mi neka zločesta Vlada koja ruši plaće i prava rekao bih dobro, ali on je je u ovakvoj situaciji, po mom dubokom uvjerenju, pretjeran", naglasio je premijer.

Zato apeliramo na profesore, učitelje, roditelje, učenike i na kraju čelnike sindikalnih vođa na dijalog, na razgovor da se pronađe rješenje jer ovakva situacija sigurno ima neke predizborne konotacije to uopće nije sporno... Ovo je razumna i racionalna Vlada koja radi i za učitelje i za profesore i za radnike i za umirovljenike", naglasio je Plenković.

Današnji prosvjed šutnje premijer nije problematizirao, ali je poručio da nije dobro da se Vladu kvalificira kao nekoga tko ne želi dijalog. Poručio je da dijalog traje non stop.

"Danas su bili pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru i ti sindikati nisu došli, ne možemo se praviti da oko TKU-a to nas ne zanima, nas samo zanima koeficijent, cjelina je, cjelina je u mandatu ove Vlade 20 posto veće plaće. Volio bih komparativnu analizu da netko dobro pogleda kada se to dogodilo na ovaj način, mislim da nije. I mislim da je malo nefer biti ljut jer će netko dobiti veću plaću, mislim da ta logika nije korektna", rekao je na kraju Plenković.