Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže odgovore na 6 pitanja

GONG o Plenkovićevim optužbama: "Deplasirano se obrušava na one koji postavljaju pitanja. Imamo pravo znati“

Andrej Plenković, Dubravka Šuica, GONG (Foto: Pixell)
Andrej Plenković, Dubravka Šuica, GONG (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Ursula von der Leyen i Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Ursula von der Leyen i Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković, Dubravka Šuica, GONG (Foto: Pixell) Andrej Plenković, Dubravka Šuica, GONG (Foto: Pixell) Foto: Pixell Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Andrej Plenković, Ursula von der Leyen i Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Kako je Dubravka Šuica od profesorice u srednjoj školi došla do milijunske imovine, jedno je od pitanja koje zanima nevladinu organizaciju GONG. I zato su europarlamentarcima koji će saslušavati kandidatkinju za potpredsjednicu Europske komisije poslali pismo s nizom pitanja. Premijer Andrej Plenković optužio je GONG da vodi kampanju protiv Šuice.

"Mi nismo uspjeli od nje dobiti porezno rješenje, na temu o kojoj su mediji isto tako izvještavali, dakle da je porezna istraživala njezinu imovinu i da je tu bio utvrđen određeni nesrazmjer", poručila je Oriana Ivković Novokmet iz GONG-a.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović, objavio planove: "Ako ustavni suci izvrše nalog kukavice Plenkovića..." Markov trg Većinska odluka Ustavni sud odbacio zahtjev Gonga: Markov trg ostaje zatvoren za građane

"Dubravka Šuica je prošla saslušanje na Odboru za europske poslove u Saboru i tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme koje sada kao slučajno reciklira GONG, koji se uvijek i isključivo angažira na politici SDP-a", rekao je Plenković nakon radnog ručka s izabranom predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen.

Plenković je odgovarao na pitanje novinara o napisima o imovini Dubravke Šuice te može li joj to naštetiti prilikom saslušanja pred nadležnim odborom Europskog parlamenta sljedeći tjedan.

"GONG je lijeva nevladina udruga koja radi veliku kampanju, šalje dopise svim zastupnicima u Europskom parlamentu ne bi li na neki način poljuljali stav pojedinih zastupnika o hrvatskoj kandidatkinji za potpredsjednicu Europske komisije. To javnost treba znati.

Kvazi-neovisni GONG radi oštru kampanju protiv buduće potpredsjednice EK-a iz Hrvatske. Oni su produžena ruka SDP-a, postavljaju ista pitanja koja postavlja zastupnik Grbin. To je ta utakmica, neki dan sam govorio o trbuhozborcima, oni nastavljaju tu utakmicu svakoga dana.

To se događa orkestrirano i namjerno i ja to sada govorim namjerno i s punom odgovornošću da hrvatska javnost zna", istaknuo je Plenković.

Na upit jesu li tom kampanjom uspjeli poljuljati povjerenje Ursule von der Leyen, Plenković je odgovorio: "Ma kakvi".

"To naprosto nije točno. Umjesto da se bavi napadima na GONG, on bi trebao odgovoriti na ova pitanja koja ga jako žuljaju. Nije uopće pitanje čija je GONG produžena ruka, što mi nismo. Pitanje je gdje su bili prsti gospođe Šuice, odnosno ona treba objasniti način na koji je stekla imovinu", poručuje Oriana Ivković Novokmet.

I briselski mediji počeli su postavljati pitanja o podrijetlu imovine Dubravke Šuice. "Vjerujem da će ona vrlo argumentirano i dobro odgovoriti na sva pitanja.
Neću nasjedati na priče onih koji namjerno otvaraju to pitanje kako bi otežali poziciju naše povjerenice", smatra predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Dubravka Šuica je već prošla saslušanje u odboru za pravna pitanja europskog parlamenta što je temeljni preduvjet za daljnju proceduru. Za komentar nije bila dostupna.

Priopćenje GONG-a

"Unatoč pokušajima premijera Andreja Plenkovića da napadom skrene pažnju s bitnoga, GONG i dalje samo želi odgovore na postavljenih šest pitanja. Imovinsku karticu tražili smo, kao što je to sama Dubravka Šuica sugerirala na saborskom Odboru za europske poslove, od Sabora. Sabor nas je proslijedio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, a ono nam je uskratilo uvid pozivajući se na zaštitu osobnih podataka Dubravke Šuice.

S obzirom na to da odgovore nismo dobili u Hrvatskoj, u nadi da ćemo ih konačno dobiti, poslali smo pitanja odborima Europskog parlamenta i Kolegiju predsjednika klubova u EP-u koji će saslušavati Dubravku Šuicu", priopćio je GONG.

Napominju kako bi hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji mogla jednostavno zaustaviti višegodišnja nagađanja o porijeklu svoje imovine koju je, uostalom, ispitivala i porezna inspekcija.

"Dovoljno bi bilo da objavi imovinske kartice s početaka svoje političke karijere, kao i nalaz porezne inspekcije vezano za njenu imovinu.

Umjesto da se deplasirano obrušava na one koji postavljaju pitanja, premijer je trebao osigurati da hrvatska i europska javnost pravovremeno znaju odgovore na ta pitanja. Imamo pravo znati", navodi Udruga i ponavlja pitanja na koja, kako kažu, Dubravka Šuica mora dati odgoovor, a to su, redom:

Kako misli voditi brigu o budućnosti demokracije u Europskoj uniji kada se hrvatska Vlada guši u korupcijskim skandalima? Kako će braniti vladavinu prava, a bila je protiv sankcija Mađarskoj zbog kršenje vladavine prava?

Kako će se boriti za ravnopravnost, a bila je protiv dvaju rezolucija o rodnoj ravnopravnosti (Estrela report and Zuber report)? Kako je uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, a kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji?

Porezne vlasti istraživale su, prema pisanju medija, nesrazmjer između prihoda i vrijednosti obiteljske imovine koji je navodno iznosio 1,5 milijuna eura. Zašto Šuica nije javno objavila sve dokumente poreznih inspekcija u posljednjem desetljeću, od 2001. do 2009. u periodu u kojem je bila zastupnica u Hrvatskom saboru i gradonačelnica Dubrovnika?, pita se GONG.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene