Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori sve bliže

Gradit će se nove crkve po Zagrebu, a Plenković se osvrnuo i na Jakuševec: "Problem očito postaje ozbiljan''

U ovom trenutku nema niti jednog novog slučaja afričke svinjske kuge što znači da mjere funkcioniraju, kazao je premijer Andrej Plenković i najavio da će Vlada razgovarati s predstavnicima Grada Zagreba oko Jakuševca, koji postaje ozbiljan problem, te da će se u Zagrebu graditi nove crkve u sklopu sporazuma za rješavanje pitanja stadiona u Maksimiru.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade na odron na Jakuševcu. ''Što se tiče teške situacije s ozlijeđenim radnikom, u ime Vlade izražavamo željenje što se to dogodilo i potporu njemu i njegovoj obitelji'', poručio je premijer.

''Odgovornost za odlagalište je prije svega na razini Grada. Izražavamo potporu ozlijeđenom radniku, a što se tiče rješavanja ovog problema mi ćemo razgovarati s predstavnicima Grada i dati svoj doprinos rješavanju problema koji očito postaje ozbiljan problem i što se tiče sigurnosti radnika'', kazao je Plenković.

Kad je riječ o ranije najavljenom rješavanje problema zemljišta Dinamova stadiona, potvrdio je da će usvojiti dva sporazuma o rješavanju problema na Maksimiru - jedan sa Zagrebačkom nadbiskupijom, a drugi s Gradom Zagrebom. 

Veselje za vjernike

Crkva će se odreći zemljišta na kojem je stadion i zauzvrat dobiti druga zemljišta za gradnju i rekonstrukciju 10 crkvi i crkvenih objekata u dijelovima grada u kojima ih dosad nije bilo.

Mjesta gdje će Crkva dobiti zemljišta su, pobrojao je Plenković: Botinec, Sveta Klara, Jakuševec, Blato, Jelkovec, Sesvetska Sela, Sesvetski Kraljevec, Kajzerica, Špansko i Trnjanska Savica.

''Bit će to na zadovoljstvo brojnih vjernika jer se radi o lokacijama u glavnom gradu na kojima crkvi trenutno nema. Vodili smo intenzivne razgovore kako bismo riješili dugogodišnji spor i time realiziramo temeljni preduvjet za početak izgradnje primjerenog stadiona za potrebe nogometnih utakmica Dinama i reprezentacije. Vjerujem da ćemo na ovaj način stvoriti sve preduvjete da se, zahvaljujući sjajnim rezultatima Hrvatske nogometne reprezentacije, osobito ove generacije predvođene Lukom Modrićem i uz vodstvo Zlatka Dalića, i u infrastrukturnom smislu kapaciteti u Gradu Zagrebu krene u realizaciju'', kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Napad na Gazu Novi problemi Blokirali milijarde dolara za Ukrajinu i Izrael, jedan glas posebno iznenadio: "Ovo će imati trajne posljedice za 21. stoljeće"

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podsjetio je na zahtjev Zagrebačke nadbiskupije za povratom zemljišta u Maksimiru oduzetog za vrijeme bivše jugoslavenske komunističke vladavine te da su utvrdili kako je primjerena nadoknada za zemljište osigurati lokacije za izgradnju 10 crkava ukupne površina oko 50.000 kvadrata.

Potpisivanjem sporazuma, Crkva će povući sve svoje zahtjeve a povratom oko 30 hektara zemljišta na području Maksimira, što je bilo prepreka u realizaciji projekta izgradnje stadiona, naveo je Bačić.

Od 10 odabranih lokacija, koje su GUP-om već definirane kao zone za izgradnju sakralnih objekata, pet je u vlasništvu Grada, četiri u vlasništvu privatnih osoba, a jedna lokacija u mješovitom vlasništvu Grada i privatnih osoba.

Država, koja je dužna prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine obeštetiti podnositelje zahtjeva, preuzima na sebe rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Vlada će Gradu ta zemljišta kompenzirati zemljištima u vlasništvu države, a privatnim osobama isplatit će se vrijednost nekretnina.

Bačić je rekao kako sada predstoji donošenje odluke na razini zagrebačke Gradske skupštine, a nakon toga slijedi potpisivanje ugovora sa zagrebačkim nadbiskupom te gradonačelnikom. Poručio je i da proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa neće opterećivati niti kočiti realizaciju izgradnje stadiona.

Pročitajte i ovo Darko Horvat, Tomislav Tolušić, Josip Aladrović, Boris Milošević Nezakoniti dokazi Zbog propusta suda zapela optužnica protiv bivših Plenkovićevih ministara

Nema novih slučajeva zaraze afričkom svinjskom kugom

Istaknuo je da i jutros nema nijedan novi slučaj afričke svinjske kuge te je pozvao sve na maksimalnu odgovornost i strpljenje kako bi se suzbila epidemija do kraja: "12 milijuna eura smo dali za oko 1300 posjednika kako bi se nadoknadila šteta zbog gubitka i eutanazije svinja, kojih je svega 35.000, dakle samo tri posto od ukupnog fonda svinja u Hrvatskoj.''

''Već nekoliko dana epidemija ove bolesti je smirena, to znači da su mjerenje ograničenja zona, suzbijanja i kontrole ove bolesti - funkcionirale. Ministarstvo je u stalnoj komunikaciji s nadleženim službama EK-a koje gledaju, revidiraju naše mjere i naredbe. Apeliramo na sve da budemo strpljivi, a da se u međuvremenu maksimalno pridržavamo mjera kako ne bi došlo do širenja ove bolesti'', dodao je premijer.

''Što se tiče prosvjednika, jučer je bilo 18 prosvjednika, danas ih je oko 20. Razumijemo da im je teško, ali Vlada je tu, država je tu, sredstva su tu, bit će kompenzirani za štetu koju su pretrpjeli'', poručio je Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zanimljivi podaci Učenici iz Hrvatske ostvarili veliki uspjeh na međunarodnom ispitu: "Tvrdi se da toga nema dovoljno, a sad smo ispred Norveške, Italije, Francuske...''

Podsjetio je i da je sudjelovao na 28. konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 28) te sastanku na vrhu ''World Climate Action Summit'' u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Istaknuo je i da su dan ranije u Hrvatsku stigla prva 22 od ukupno 89 američkih oklopnih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS u okviru nabave za Oružane snage Republike Hrvatske.

Time se, kazao je, dodatno jačaju sposobnosti Hrvatske kopnene vojske i povećava hrvatski doprinos kolektivnoj sigurnosti saveznika u okviru NATO-a, a Hrvatskoj vojsci pružaju se još veće mogućnosti za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama SAD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene