Premijer Andrej Plenković nakon završetka sastanka na vrhu NATO-a održao je konferenciju za medije. Na konferenciji je, uz ostalo, komentirao i mogućnost ukidanja viza za građane Hrvatske koji putuju u SAD-e, ali i SDP-ovo pokretanje opoziva ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.


Nakon završetka NATO-ova summita u Londonu, premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare na kojoj je naglasio da smo jedina zemlja koja može svoju ocjenu članstva u NATO-u dati iz tri perpektive. "Sjećamo se kako je bilo biti nečlanica NATO-a i biti žrtva agresije i napada. Hrvatska ima to iskustvo koje nema nitko drugi poput nas", kazao je i dodao da je Eu NATO-u glavni partner u projiciranju mira i stabilnosti. "Razvijanjem obrambene politike Europe treba ojačati europsku dimenziju NATO-a", istaknuo je Plenković.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković o Milanoviću: "Nazvao me u 8 sati ujutro, slagao sam Lego sa sinom i nisam shvatio što je toliko dramatično. Komemoracija da, provokacija ne" Gari Capelli, ministar turizma Ministri preuzimaju ministarstva od svojih prethodnika, Cappelli oštro po Paviću zbog peglanja kartica: "Ja sam strogo pazio na svoje troškove"

Komentirao je povećanje plaća u javnom sektoru. Smatra da je povećanje plaća realno s obzirom na ostala izdvajanja. "Tu ostajemo pri politici uređenih javnih financija trošenja onoga što imamo. Napravili smo maksimalne iskorake u povećanju plaća u mandatu", kazao je i dodao da će u četvrtak na sjednici Vlade biti riješeno pitanje Temeljnog kolektivnog ugovora.

Ukidanje viza moguće do kraja sljedeće godine

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst najavio je da bi vizni režim između SAD-a i Hrvatske mogao biti ukinut kroz godinu dana. Tu najavu komentirao je i Plenković. "Mi kontinuirano radimo na tome da se po tom sustavu postotka odbijenih zahtjeva za davanje vize spustimo na razinu koja je dovoljna za ukidanje viza. Mi smo članica EU-a i nama bi to bilo jako dobro i zbog gospodarskih odnosa jer oni smanjuju intenzitet i komunikaciju.

Postoji vrlo jasan plan Vlada RH i SAD-a da u sljedećih 11 mjeseci napravimo maksimalne napore kako bismo krajem sljedeće godine mogli doći u poziciju da jedna temeljita evaluacija na strani vlade SAD-a i nadležnih ministarstava omogući Hrvatskoj ukidanje viza", kazao je i dodao da se radi o 3 % odbijenih viza, što je maksimum za ukidanje viznog režima. "Smatramo da Hrvatska nije na bilo koji način prijetnja nekakvog emigracijskog vala ili karaktera prema SAD-u pa očekujemo koran naprijed", objasnio je.

SDP-ov opoziv ministrice Divjak

Premijer Plenković komentirao je i SDP-ovo pokretanje opoziva ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. "To je očekivana inicijativa oporbe koja uvijek nastoji destabilizirati vlast ili većinu u Hrvatskoj. Razgovarat ćemo s našim partnerima iz HNS-a", kazao je i dodao da će ova Vlada povećati plaće u prosvjeti za 25 %.

"Dakle, tko o čemu - mi o boljem statusu ljudi u obrazovanju, a oni uvijek na kratkim stazama neke političke igrice ili destabilizacije", zaključio je.

O studentima iz Nigerije

Na pitanje novinara o nigerijskim studentima koji su iz Hrvatske stigli u BiH bez pečata prelaska granice, Plenković je kazao da su se na tu temu očitovali iz Ministarstva unutarnjih poslova, ali i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te da ne može komentirati više od onoga što su oni već naveli.