Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje od 3 posto odbijenih

Plenković o viznom režimu sa SAD-om: "Radimo na tome, krajem sljedeće godine moglo bi doći do ukidanja viza"

Premijer Andrej Plenković nakon završetka sastanka na vrhu NATO-a održao je konferenciju za medije. Na konferenciji je, uz ostalo, komentirao i mogućnost ukidanja viza za građane Hrvatske koji putuju u SAD-e, ali i SDP-ovo pokretanje opoziva ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

Nakon završetka NATO-ova summita u Londonu, premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare na kojoj je naglasio da smo jedina zemlja koja može svoju ocjenu članstva u NATO-u dati iz tri perpektive. "Sjećamo se kako je bilo biti nečlanica NATO-a i biti žrtva agresije i napada. Hrvatska ima to iskustvo koje nema nitko drugi poput nas", kazao je i dodao da je Eu NATO-u glavni partner u projiciranju mira i stabilnosti. "Razvijanjem obrambene politike Europe treba ojačati europsku dimenziju NATO-a", istaknuo je Plenković.

Pročitajte i ovo Damir Habijan, HDZ Nastavak pregovora o formiranju Vlade Habijan sudjelovao u čišćenju špilje pa poručio: "Zaštita okoliša će i dalje biti prioritet Vlade" Andrej Plenković - 3 Nova kombinacija Tko od ministara ide, a tko ostaje? "Nije Vlada bankomat osobnih želja"

Komentirao je povećanje plaća u javnom sektoru. Smatra da je povećanje plaća realno s obzirom na ostala izdvajanja. "Tu ostajemo pri politici uređenih javnih financija trošenja onoga što imamo. Napravili smo maksimalne iskorake u povećanju plaća u mandatu", kazao je i dodao da će u četvrtak na sjednici Vlade biti riješeno pitanje Temeljnog kolektivnog ugovora.

Ukidanje viza moguće do kraja sljedeće godine

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst najavio je da bi vizni režim između SAD-a i Hrvatske mogao biti ukinut kroz godinu dana. Tu najavu komentirao je i Plenković. "Mi kontinuirano radimo na tome da se po tom sustavu postotka odbijenih zahtjeva za davanje vize spustimo na razinu koja je dovoljna za ukidanje viza. Mi smo članica EU-a i nama bi to bilo jako dobro i zbog gospodarskih odnosa jer oni smanjuju intenzitet i komunikaciju.

Postoji vrlo jasan plan Vlada RH i SAD-a da u sljedećih 11 mjeseci napravimo maksimalne napore kako bismo krajem sljedeće godine mogli doći u poziciju da jedna temeljita evaluacija na strani vlade SAD-a i nadležnih ministarstava omogući Hrvatskoj ukidanje viza", kazao je i dodao da se radi o 3 % odbijenih viza, što je maksimum za ukidanje viznog režima. "Smatramo da Hrvatska nije na bilo koji način prijetnja nekakvog emigracijskog vala ili karaktera prema SAD-u pa očekujemo koran naprijed", objasnio je.

SDP-ov opoziv ministrice Divjak

Premijer Plenković komentirao je i SDP-ovo pokretanje opoziva ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. "To je očekivana inicijativa oporbe koja uvijek nastoji destabilizirati vlast ili većinu u Hrvatskoj. Razgovarat ćemo s našim partnerima iz HNS-a", kazao je i dodao da će ova Vlada povećati plaće u prosvjeti za 25 %.

"Dakle, tko o čemu - mi o boljem statusu ljudi u obrazovanju, a oni uvijek na kratkim stazama neke političke igrice ili destabilizacije", zaključio je.

O studentima iz Nigerije

Na pitanje novinara o nigerijskim studentima koji su iz Hrvatske stigli u BiH bez pečata prelaska granice, Plenković je kazao da su se na tu temu očitovali iz Ministarstva unutarnjih poslova, ali i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te da ne može komentirati više od onoga što su oni već naveli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene