Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualne teme

Izazova u Plenkovićevoj godini isporuke ima napretek: Za Hrvatsku je danas ipak veliki dan

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Rat na Bliskom istoku, afrička svinjska kuga, plinska afera... niz je izazova pred premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je prije nekoliko dana proslavio sedam godina na vlasti. Datum parlamentarnih izbora koji se trebaju održati iduće godine, dok se aktualna primiče kraju, još je službeno nepoznat.

Nakon velikog broja migranata te u strahu od terorizma, nekoliko zemalja Europske unije uvelo je dodatne kontrole na granicama, tako i Italija prema Sloveniji, i to zbog straha od terorizma.

Slovenija je mjere prema Hrvatskoj i Mađarskoj uvela proteklog vikenda, na deset dana. Pitanje je zasad hoće li biti produžene, a rat na Bliskom istoku sve teže pritišće svijet, pogotovo dok se očekuje početak kopnene invazije Izraela na Gazu.

Utječe to i na cijene nafte koje su na svjetskim tržištima cijene prošloga tjedna porasle, drugi tjedan zaredom, što je ponajviše posljedica zabrinutosti da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla poremetiti opskrbu nafte s tog područja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Noćna mora Vratila se s godišnjeg odmora, dočekala je demolirana obiteljska kuća: Srušena je greškom - "Bijesna sam i u šoku"

Vlada je donijela novu odluku o cijenama goriva, koje će pojeftiniti, što je dobra vijest za građane, no Hrvatska je jedna od zemalja u kojoj je afrička svinjska kuga i dalje jedan od većih problema, kao i plinska afera na koju još nisu baš svi zaboravili. 

Ipak, Hrvatska danas obilježava i jedan od najvećih uspjeha u svojoj povijesti - 40 godina uspješne izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj, koja se ostvarila u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

Naime, 23. listopada 1983. godine rođena je prva beba u Hrvatskoj zahvaljujući hrvatskim stručnjacima te se tako hrvatska medicina upisala u povijest kao sedma zemlja na svijetu u kojoj je rođeno dijete pomoću izvantjelesne oplodnje.

Pročitajte i ovo Željava: Nekad dragulj jugoslavenske vojske, danas poligon za (avan)turiste - 1 Objekt 505 FOTO Bila je najčuvanija tajna Jugoslavije: "Radi se o čudu i suludo je da stoji zaustavljeno u vremenu"

Na svečanom skupu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u povodu 40. obljetnice izvantjelesne oplodnje okupljenima se prigodno obratio i premijer Andrej Plenković, kojeg kasnije popodne čeka i redovita tjedna sjednica Predsjedništva HDZ-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene