Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak je vozio

VIDEO Pogledajte kako je Plenković odgovarao na nezgodna pitanja o aferi HDZ-ova župana: "Jesmo li imali male noćne razgovore?"

Nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen novi paket mjera pomoći građanima premijer Andrej Plenković komentirao je uhićenje HDZ-ova župana Damira Dekanića.

Za vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića kriminalističko istraživanje pokazalo je kako je on vozio automobil pod utjecajem alkohola i skrivio nesreću prije godinu dana te da je u aferu uvukao i policajce i vlasnicu kuće u koju se zabio službenim automobilom, ali i svog rođaka kojeg je nagovorio da kaže kako je on vozio.  

Andrej Plenković komentirao je tu aferu te rekao kako on nikada nije izjavio da je Dekanić bio suvozač. "Kad sam ja to rekao? Ja sam o toj temi dao jednu izjavu. "Kao što vidite, institucije djeluju bez pritiska Vlade, jer da ima pritiska, onda ne bi bilo ničega", naglasio je.

"Ja vidim da oporbene strančice govore da su tjednima radile pritisak na DORH i policiju. To nije dobro za neovisnost institucija", naglasio je premijer. 

Pročitajte i ovo Privođenje na Županijski sud u Osijeku - 8 vozio pijan, lagao... Određen istražni zatvor za Dekanića i još četvero optuženih: "Na neki način dočekao je da se ova priča rasplete"

"Treba sve rasvijetliti, na USKOK-u i sudu je da utvrde o čemu se radi, a njemu da govori istinu", rekao je Plenković. "Postoji vrlo jasan hodogram kako se može doći do novih izbora za župana koji je izravno izabran", odgovorio je na pitanje treba li biti izmjene zakona koje bi u takvim situacijama omogućile da se smijeni uhićeni župan. "Ovo su izvanredne okolnosti", naglasio je i rekao da će pričekati do pravosudne presude te da njegov mandat traje.   

"Kako mislite da je moja uloga u svemu tome, u ponoć na Veliku subotu, kako mislite da je uloga predsjednika Vlade u tome?" zapitao je premijer. "Kako bi netko od nas u noći sa subote na nedjelju mogao to znati? Jesmo li imali male noćne razgovore?"

"Da ga netko štiti, bi li došlo do ovoga danas?" rekao je te nije htio odgovoriti na pitanje je li u ovih godinu dana razgovarao s Dekanićem. "Ja drugih informacija nemam od onih koje su u eteru", rekao je Plenković i naglasio da je u ovoj situaciji najvažnije da je Vlada donijela paket mjera.    

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na Pantovčaku Milanović napao HDZ: "Iznapijao se, porazbijao pola šora, zataškavano je i da to nema veze s premijerom? Brate, pričaj to nekom drugom"

"Bitno je da institucije djeluju samostalno i neovisno, a sigurno djeluju neovisno od institucija vlasti", inzistirao je premijer, koji nije htio detaljnije odgovarati na pitanja novinara o tome je li se čuo s Dekanićem te kako komentira da je on uspio utjecati na tri policajca.

"Milanović nama ne treba ni za što" 

Plenković se osvrnuo na izjavu predsjednika Milanovića da premijer djeluje protuustavno te je rekao kako protuustavno djeluje upravo on: "I to na najbrutalniji način da vrijeđa ministre i članove Vlade."

"Tako se nije ponašao niti jedan predsjednik dosad", rekao je premijer. "Nema nikakve potrebe stoga s njime voditi bilo kakav politički dijalog niti se sastajati s njime. Nama on ne treba ni za što", kazao je komentirajući Milanovićevo pismo i poziv na sastanak.  

"Ovakvo ponašanje ne dolazi u obzir i neće proći bez odgovora s naše strane i odgovor je ovakav", dodao je. 

Predsjednik Milanović u četvrtak rekao kako ova afera ide do vrha.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene