Andrej Plenković (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je najavio da će sjednica Vlade, koja će se održati u Hvaru 26. listopada, biti temeljito pripremljena radi unaprjeđenja kvalitete života na hrvatskim otocima.


"Želimo na pravi način obilježiti 150 godina hvarskog turizma te će se krajem listopada u Hvaru održati Dani hrvatskog turizma, a krajem listopada će sjednica Vlade u Hvaru biti posvećena turističkoj sezoni i turizmu uopće i razvoju hrvatskih otoka. To će biti dvije temeljne teme naše sjednice," rekao je premijer Andrej Plenković novinarima u Hvaru gdje je o pripremama za tu sjednicu Vlade razgovarao s gradonačelnikom Rikardom Novakom.

Vezani članci Lina Dollar Brojke se pomno bilježe: Prihodi od ove sezone mogli bi nadmašiti i 2019. Ilustracija Kanađanin i Šveđanka ispijali vatrene koktele na Hvaru pa zaradili opekline: Morali ih helikopterom prebaciti u bolnicu

Podsjetio je da je Vlada na sjednici u srpnju ove godine donijela Prijedlog zakona o otocima.

"Nakon više od 20 godina idemo sa sveobuhvatnim zakonskim rješenjem koje mora bitno unaprijediti kvalitetu života svih ljudi koji žive na otocima, bolju prometnu povezanost, kvalitetnije gospodarstvo, bolje usluge, razvrstavanje otoka," istaknuo je Plenković.

Spomenuo je kako je 2017. godine bilo milijardu i 700 milijuna kuna ulaganja u hrvatske otoke te dodao kako sada "Ministarstvo regionalnog razvoja ide s dodatnih 100 milijuna kuna i Ministarstvo prometa također sa 100 milijuna kuna."

Ova sezona bolja od prošlogodišnje

Istaknuo je da je njegova Vlada senzibilizirana za otočku problematiku.

"Ministar Lovro Kuščević je Bračanin, ministar Gari Capelli, koji je s Lošinja, pa i ja, nekako smo senzibilizirani za otočku problematiku, uz potporu ministrice Gabrijele Žalac koja brine o ravnomjernom razvoju zemlje. Želimo dati naglasak i na otoke," kazao je Plenković.

Ova turistička sezona u Hvaru je "malo iznad brojeva koje smo vidjeli lani" kad je riječ o noćenju i broju dolazaka turista, rekao je.

"To nas ohrabruje, želimo jačati kvalitetu hrvatskog turizma, njegovu održivost, bolju konkurentnost usluge," kazao je premijer.

Naglasio je da će se u pripremi za sjednicu Vlade krajem listopada osluhnuti prijedlozi gradova i općina s Hvara, ali i drugih otoka.

Sjednica Vlade u Kazalištu

"Želimo vidjeti što Hrvatske vode mogu učiniti za bolju opskrbu vodom, primjerice Omiš-Brač-Hvar. To bi bio sjajan projekt gdje ćemo razgovarati s Hrvatskim vodama da se to pripremi za sjednicu Vlade u Hvaru. Želimo unaprijediti i zdravstveni turizam na otocima," poručio je Plenković.

Za današnjeg boravka u Hvaru Plenković je posjetio izložbu Kuzme Kovačića u Arsenalu hvarskog Kazališta, posjetio je i Galeriju u tom kazalištu.

Plenković se danas sastao i s biskupom hvarsko-bračko-viškim mons. Petrom Palićem, a u utorak će sudjelovati na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse u povodu Dana općine.

Gradonačelnik Hvara Rikard Novak je novinarima rekao da je do sada u obnovu hvarskog Kazališta investirano 32 milijuna kuna te da će Vlada namijeniti još 5,2 milijuna kuna za završetak njegove obnove toga kazališta, izgrađenog 1612. godine na prvom katu Arsenala u središtu povijesne jezgre Hvara.

U Kazalištu će se održati i sjednica Vlade krajem listopada. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju