Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"jako dobri razgovori"

Premijer jutro nakon pregovora sa sindikatima: "Treba pokušati postići zdrav kompromis, najvažnije je da razumiju cjelinu ponude"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković komentirao je ponudu Vlade sindikatima prosvjetara od utorka.

Prilikom dolaska u Sabor na Aktualno prijepodne premijer Andrej Plenković komentirao je ponudu Vlade sindikatima u obrazovanju. "Imali smo jako dobre razgovore. Paket koji je na stolu cjelovit je i dobro osmišljen. Važno je da to čuju naši učitelji i nastavnici", kazao je Plenković. Ponovio je što ponuda Vlade obuhvaća.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"Ponuda Vlade se sastoji, moramo je gledati integralno, od ponude kroz temeljni kolektivni ugovor, dakle povećanje osnovice od 6,12 % plus odmah od 1. prosinca ove godine dodatnih 3 % kroz posebni dodatak. Time će već u veljači svi učitelji i nastavnici imati 5 % veću plaću nego sada. Drugi val je 1. lipnja, kad se kumulira 2 % dodatnih kroz temeljni kolektivni ugovor dizanja osnovice i još 1 % kroz dodatak. Za plaću, kad idu u srpnju godišnji odmori, imaju veću plaću nego danas 8 %. 1. listopada još dodatnih 2 % kroz TKU osnovice, a to je 10,40 % u idućoj godini. To je najveće povećanje plaće uopće i taj paket je cjelovit", objasnio je.

"Zajedničkim radom Vlade, sindikata i vanjske institucije ispravit će se sve nepravde koje postoje i nelogičnosti u Uredbi o koeficijentima složenosti poslova. S ciljem da se to dogovori i da se ona usvoji odmah nakon idućih izbora i da s tim imamo jasno definiran i uređen sustav plaća u državnom i javnom sektoru. Pritom još idemo s povećanjem božićnice s 1250 na 1500 kuna, regresa s 1250 na 1500, dara za djecu s 500 na 600 kuna i povećanjem otpremnine za više od 2000 kuna", dodao je Plenković.

Kompletno povećanje plaća u mandatu ove Vlade za učitelje i profesore iznosi 23,1 %, naveo je Plenković. "U mandatu ove Vlade hrvatskih učitelja i nastavnika plaće će se povećati za 23 %. To je ozbiljna politika, cjelovit paket i rezultat dijaloga", istaknuo je.

"Ja mislim da ovu ponudu treba sagledati cjelovito i uz respekt i sindikata i učitelja i razumjeti da je ovo u danim okvirima napravila Vlada koja se ne ponaša kao druge, koja ne zadužuje našu djecu, ovu istu djecu koju oni uče. Mi ih ne zadužujemo, mi ćemo završiti mandat onako kako smo počeli, uz smanjenje duga prošlih vlada", dodao je premijer Plenković. Smatra da je postignut visoki stupanj međusobnog razumijevanja. "Ovo što smo dogovorili izrazito je zdrav kompromis koji ide u prilog onima na koje se odnosi, a to su zaposleni u visokom, osnovnom i srednjem obrazovanju", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene