Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komemoracija žrtvama

Plenković u Jasenovcu: "Tu smo da osudimo zločin i režim u kojem su postojali logori poput Jasenovca"

Komemoracija u Jasenovcu (Foto: Dnevnik.hr)
Komemoracija u Jasenovcu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Komemoracija u Jasenovcu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Komemoracija u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac u organizaciji Javne ustanove Spomen područje Jasenovac i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, je nakon dolaska u Jasenovac, a uoči komemoracije, rekao da bi volio da nema podjela u društvu te dodao da se došao pokloniti žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog vjere, nacionalnosti i političkog uvjerenja kao i da je to bio zločin ustaškog režima.

Pročitajte i ovo Jasenovac Policija ga presrela MUP o srpskom ministru koji je pokušao otići u Jasenovac: "Posjet nije mogao biti odobren" Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila''

"Sloboda demokracija i mir nisu dani sami po sebi, zlo postoji oko nas i protiv njega se treba boriti. Jedno je pijetet prema žrtvi, a drugo osuditi zločin", rekao je Jandroković u Jasenovcu.

Dodao je i da bi volio da nema podjele oko komemoracije te da ima više uključivosti i razumijevanja. "Teško mi je shvatiti ljude koji ne mogu shvatiti patnju drugog čovjeka. Ne mogu shvatiti one koji nemaju dovoljno snage prihvatiti da i oni drugi imaju svoje boli i traume", rekao je Jandroković, dodajući da moramo raditi na tome da jedni druge više slušamo i uvažavamo. 

Premijer Andrej Plenković u izjavi novinarima rekao je da mu nije drago što su i ove godine u Jasenovcu bile dvije kolone te izrazio nadu da će dogodine biti jedna.

"Još jednom smo tu da osudimo zločin, režim u kojem su postojali logori poput Jasenovca. Gotovo 75 godina nakon događanja moramo raditi na uključivosti u društvu, smanjenju podjela, kulturi sjećanja, obrazovanju mladih o događajima iz povijesti", rekao je Plenković.

Dodao je da mu je drago što su "iznjedrili kurikulum iz povijesti koji je dobro prihvaćen od stručne javnosti i od političke javnosti" te da mu je žao što nije bilo zajedničke komemoracije.

Predstavnici manjina i antifašisti obilježili su dan proboja zatočenika logora Jasenovac u petak, a predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović, spomen područje je posjetila sama u subotu.

Komemoraciji u nedjelju, osim Jandrokovića, prisustvuje predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene