Nakon objave Arbitražnog suda premijer Andrej Plenković je izjavio da Hrvatska neće primjenjivati sadržaj te presude.


Glavna poruka Vlade Hrvatske je da je današnja odluka za Hrvatsku ni na koji način ne obvezujem niti se smatramo obvezani, niti namjeravamo njen sadržaj primjenjivati, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade, nakon što je Arbitražni sud objavio odluku o arbitraži.

Vezani članci Slika nije dostupna Ovo je 10 najvažnijih stvari koje trebate znati o danu kad je donesena presuda Arbitražnog suda Slika nije dostupna Oglasili se i savudrijski ribari o odluci Arbitražnog suda: "Mislim da će doći do rata"

"Hrvatska je svoje stajalište donijela prije 23 mjeseca, na današnji dan, 29. srpnja 2015. godine u Saboru konsenzualno, zbog skandaloznog i protupravnog postupanja u okviru procesa, svojevrsne sprege između tadašnje agentice Slovenije i jednog suca kojeg je imenovala Slovenija.

Od tog trenutka Hrvatska je odlučila izaći iz procesa i sukladno Bečkoj konvenciji pokrenula je postupak izlaska iz postupka o arbitraži, o čemu je notificirala sve relevantne adrese. I agentica i sudac su sami podnijeli ostavke, što je dovoljan razlog da takva arbitraža nije mogla ići naprijed", rekao je Plenković.

"Ne očekujemo jednostrane poteze Slovenije"

Dodao je da Hrvatska ostaje spremna na razgovor sa Slovenijom oko rješavanja otvorenog graničnog pitanja. "Ne očekujemo od Slovenije jednostrane poteze nakon objave presude. Smatramo da druge države i međunarodne organizacije ovo pitanje trebaju prepustiti Hrvatskoj i Sloveniji", rekao je Plenković, koji je pozvao sve političke stranke u Hrvatskoj da oko ovog pitanja i da dalje drže jedinstven stav i konsenzus oko zajedničkog zastupanja hrvatskih interesa.

Slovenija je za nas susjedna i prijateljska država i želimo mirnim putem rješavati sva otvorena pitanja, uključujući i pitanja granica, rekao je Plenković, dodajući da i Hrvatska vjeruje u mirno rješavanje sporova i arbitraže, ali samo ako su one "čiste".

"Očekujemo od Slovenije da ne poduzima jednostrane poteze, a Hrvatska ima načina da štiti svoje interese", rekao je Plenković.

Neobvezujuća odluka

Premijer Andrej Plenković jasno je već ranije rekao da odluka suda za Hrvatsku nije obvezujuća. ''Kakva god bila današnja presuda, Hrvatska njome neće biti obvezana ni na koji način, manipulacija je za nas neprihvatljiva'', rekao je premijer još prije nego je odluka bila objavljena.

Podsjetimo, predsjednik Arbitražnog suda u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, Gilbert Guillame, pročitao je odluku u tom predmetu, prema kojoj je više od dvije trećine Savudrijske vale pripalo Sloveniji, a koju službeni Zagreb zbog "teške povrede arbitražnog postupka" neće priznati.

Čitanje presude počelo je navođenjem dijelova i načela arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije sklopljenog 2009. godine.

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na članak 60. Bečke konvencije koji dopušta razvrgnuće sporazuma u slučaju njegove "teške povrede".

Europska komisija će proučiti presudu arbitražnog suda o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije kada je dobije i o tome održati prvu raspravu na svom sastanku sljedeći tjedan u Strasbourgu.