Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekvalifikacija

VIDEO Posao u banci zamijenila pregačom i mikserom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U trenutku dok se svako radno mjesto grčevito drži i nezaposlenost raste, malo je onih koji razmišljaju o potpunoj promjeni opisa posla. Nezaposleni,s druge strane, često nemaju izbora jer do posla ne uspijevaju ni doći. U skoroj budućnosti, kaže ministar Mrsić, malo tko će moći dočekati mirovinu na prvom poslu. Rješenje bi mogla biti prekvalifikacija.

Posao u banci, Silvija Trbara zamijenila je pregačom i mikserom i ostvarila svoj djevojački san. 'Prekvalificirala sam se iz ekonomske škole u slastičarsku', kazala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatražili smo odgovor Mladi strahuju za svojih 2.400 kuna - 'Bez te mjere je vrlo teško naći posao' Slika nije dostupna Zabilježen rast zaposlenosti 'Tržište rada u Hrvatskoj se oporavlja'

Nakon 6 mjeseci registrirala je djelatnost. Posao nije lagan, a zasad napravi desetak torti u tjednu. 'Nema radnog vremena, sama nabavljam, sama dostavljam i sama radim', kazala je te dodala da je ovaj posao više ispunjava jer konačno radi ono što voli.

Silvija se prekvalificirala samoinicijativno. Istu mogućnost putem Zavoda za zapošljavanje lani su dobile 2.334 osobe. 'Po završetku prošlogodišnjih obrazovanja, negdje od polovine osoba je našlo zaposlenje', kazala je Ivana Rogina Pavičić iz Odjela za posredovanja i aktivne politike zapošljavanja HZZ-a.

Bilo da je riječ o želji za promjenom zanimanja, očaju zbog nemogućnosti pronalaska posla ili pak želji za novim znanjem, prekvalifikacija vam daje brojne mogućnosti koje možete koristiti bilo kada u životu.

>>
Postanite poduzetnik uz kvalitetan poslovni plan!

U veselom raspoloženju u Splitu se osposobljavaju budući knjigovođe. 'Nebitno je koliko tko ima godina. Mi smo ovdje grupa od 20 do 40 godina. Slažemo se, fino nam je i ugodno, a što je najvažnije naučit ćemo nešto', kazala je Antonija Pletikosić, polaznica obuke za knjigovođe.

'Kada zavod uputi nezaposlenu osobu na obrazovanje, snosi sve troškove obrazovanja, prethodnih liječničkih pregleda i pokriva osobi putne troškove i daje novčanu pomoć za vrijeme obrazovanja', kazala je Rogina Pavičić.

Zavod zasad ovu mjeru nudi samo za nezaposlene. Zaposleni savjet mogu potražiti u centrima za informiranje i savjetovanje o karijeri. 'Znanje koje stekneš kroz život samo ti daje veće mogućnosti za zapošljavanje. Trebalo bi biti što više ovoga s obzirom koliko ima nezaposlenih', kazao je Vjekoslav Krsnik, polaznik obuke za knjigovođe.

Razvoj trendova na tržištu rada govori kako će u skoroj budućnosti zadržavanje na jednom radnom mjestu biti maksimalno 10 godina. Prema tome, raznovrsnije znanje značit će i veće izglede za posao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene