Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prekidaju se radovi na splitskoj rivi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom anonimnih optužbi UNESCO-u kako će obnova Rive ugroziti svjetsku kulturnu baštinu, Dioklecijanovu palaču, splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić pozvao je direktora Centra za svjetsku kulturnu baštinu pri UNESCO-u Francesca Bandarina da hitno dođe u Split i uvjeri se što se događa na Rivi.

Ministarstvo kulture sinoć je Gradskom poglavarstvu dostavilo pismo koje je primilo od direktora Centra za svjetsku kulturnu baštinu pri UNESCO-u Francesca Bandarina, u kojem UNESCO traži objašnjenje o obnovi Rive, ali i o drugim najavljenim radovima, kao što je premještaj kolodvora u Kopilicu, te pitanje Bajamontijeve fontane. 

Pročitajte i ovo Poziv; Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica - 1 Poziv Domagoja Mikića Ni tri godine nakon potresa Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica nije obnovljen: "Naša djeca stavljena su u nekakav geto, među hangare, kao da su teret" Obnova riva - 1 Bageri i radovi Života u Dalmaciji bez njih nema, a sad su dočekale svoj novi trenutak: "To je sve - i tinel, i dnevni boravak, i kužina"

Uz to svi će sporni radovi biti prekinuti dok u Split ne dođe izaslanstvo te međunarodne organizacije kako bi se uvjerilo da se uređenje najvažnije gradske šetnice provodi u skladu s pravilima konzervatorske struke. 

'Sada se na Rivi diže dio asfalta, tu nije ništa sporno i radovi
se nastavljaju. Moguće je da će se obustaviti sporna gradnja, a to ćemo utvrditi čim u Split stigne Bandarin, koji je pozvan da hitno dođe', rekao je Puljić. 

'Uvjereni smo da ćemo, kad ugostimo UNESCO-ovo izaslanstvo, pobiti zlonamjerne tvrdnje koje UNESCO-u anonimno stižu iz Splita", rekao je Puljić, napomenuvši kako je već jedno anonimno pismo s optužbama gradskih čelnika poslano UNESCO-u prije mjesec dana.

O pitanju povratka Bajamontijeve fontane na Trgu Franje Tuđmana pred crkvom sv. Frane, splitski gradonačelnik kaže kako je Gradsko vijeće prihvatilo zaključak da se raspiše poseban natječaj za rješenje fontane.

Naime, Bandarin je u jednom od anonimnih pisama iz Splita obaviješten kako gradska vlast ne želi vratiti Bajamontijevu fontanu.

Uređenje Rive počelo je 16. listopada, popraćeno prosvjedom 50-ak građana i konferencijom za novinare oporbenih stranaka u Splitu SDP-a, HNS-a i HSS-a koje su ustvrdile kako je Riva izvrgnuta kulturocidu. 

Ugovor o obnovi Rive, vrijedan 66 milijuna kuna, s tvrtkom
'Konstruktor' potpisao je gradonačelnik 11. listopada, a radovi
trebaju završiti do blagdana Sv. Duje u svibnju 2007.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene