Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aladrović o štrajku

Ima li novca za dogovor sa školskim sindikatima? "Svi moramo biti odgovorni i kretati se u razmjerima mogućega"

Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr)
Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Aladrović pred novinarima (Foto: Dnevnik.hr) Aladrović pred novinarima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u srijedu kako vjeruje da će uspjeti postići dogovor sa školskim sindikatima, koji su najavili štrajk u osnovnim i srednjim školama za 10. listopada tražeći povećanje plaća.

"O tome ima li novca možemo razgovarati kroz više različitih konteksta, a cilj Vlade je fiskalna održivost, odnosno odgovorno ponašanje prema državnom proračunu", odgovorio je Aladrović novinarima pred Banskim dvorima upitan ima li novca za dogovor sa školskim sindikatima.

Pročitajte i ovo Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama'' Prosvjednici u Madridu Nezadovoljstvo Tisuće prosvjednika na ulicama Madrida, protive se sporazumu s Kataloncima: "Premijer je marioneta"

"Naravno da ćemo sjesti sa sindikatima i vidjeti kolika su očekivanja, kolika su traženja, postoji li mogućnost za nekakvu mogućnost dogovora. Imamo vremena do 10. listopada", rekao je ministar rada.

Čelnici školskih sindikata najavili su u utorak štrajk, koji će se u osnovnim i srednjim školama održati 10. listopada, jer Vlada nema stav o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6 posto.

Na pitanje je li ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak neodgovorna kada preko facebooka šalje poruke da je na strani sindikata i da hoće povećanje plaća, Aladrović je odgovorio kako je zadatak svih članova Vlade da se ponašaju odgovorno.

"Je li facebook najbolji alat za komunikaciju ne znam, svatko od ministara može sam donijeti takvu odluku, ali svi moramo misliti na ciljeve Vlade", istaknuo je ministar.

Dodao je kako pojedini ministri iz svojih resora imaju značajnija traženja i u pravilu su ta očekivanja opravdana. "No, svi moramo biti odgovorni i kretati se u razmjerima mogućega", rekao je Aladrović.

Marić: "Vlada uvijek spremna na razgovore sa sindikatima"

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je poručio da je Vlada uvijek spremna na razgovore sa sindikatima u obrazovanju koji su najavili štrajk, ističući da će od njega uvijek dobiti iskrenu i otvorenu riječ.

Ministar Marić je, uoči užeg kabineta Vlade, novinarima izjavio kako je Vlada uvijek spremna na razgovore. "Sindikatima poručujem - ono što im imam za reći, reći ću im na sastanku", kazao je.

Ustvrdio je da će sindikati od njega dobiti "samo iskrenu, otvorenu i transparentnu riječ", da će sve što im ima poručiti prvo reći njima, a tek onda o svemu obavijestiti javnost. Najavio je da će idućih dana održati sastanak i sa sindikatima državnih službi, a najavio je i razgovor s predstavnicima javnih službi.

"Nisu tu samo učitelji i zdravstveni djelatnici. Tu su i drugi koji također žele čuti što im imamo za poručiti", izjavio je Marić.

Upitan otežavaju li mu posao ministri koji putem medija brane sindikate u svojim resorima, odgovorio je kako ne želi ulaziti u rad svojih kolega. "Svatko od njih i svatko od nas radi onako kako misli da treba raditi", izjavio je.

Marić je komentirao najavu ministra zdravstva Milana Kujunđžića da će se sredstva za dio duga prema veledrogerijama pronaći rebalansom proračuna, rekavši da se rebalans u pravilu donosi krajem godine.

Rebalans proračuna ne bi vezao za dugove u zdravstvu

"Do sada, rebalansima je najveći dio novca išao za zdravstvo. Rebalans će biti u nekom trenutku, no ja ga ne bih vezivao za obveze i dugove u zdravstvu", izjavio je Marić.

Kazao je kako je iz proračuna posljednjih godina izdvajalo za zdravstveni sustav, spomenuvši financijsku injekciju od 1,5 milijardu 2017. godine, dodatnih 500 milijuna prošle godine, te ove godine 1 postotni bod zdravstvenog doprinosa. "S prihodne strane smo dali, što se dogodilo na troškovnoj strani nisam ja koji treba odgovoriti na ta pitanja", zaključio je Marić. (Hina)
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene