Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada i sindikati državnih službi postigli kompromis

NAPOKON DOGOVOR Od 1. siječnja veće plaće za državne službenike, božićnice u idućih 10 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Vlade i sindikata nakon još jednu runde pregovora od tri sata postigli su dogovor o povećanju plaća državnim službenicima, ali ne i javnima.

Od 1. siječnja, državnim službenicima osnovica plaće će biti veća za dva posto. Od prvog kolovoza za još dva posto te od 1. studenog dodatnih dva posto. Dogovor je to sindikata i Vlade na današnjem sastanku.

Ovaj dogovor se ne odnosi na javne službe s kojima Vlada želi nastaviti pregovore budući da osim povećanja osnovice plaća, sindikati javnih službi traže i vraćanje duga te usklađenje s realnim sektorom.

No, božićnice će dobiti svi, i državni i javni službenici, i bit će isplaćene u idućih deset dana, rekao je ministar rada Tomislav Ćorić nakon sastanka.

Prijetnje bijelim štrajkom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROPALI PREGOVORI SINDIKATI RAZOČARANI Želimo sastanak s Plenkovićem, mora imati punu informaciju Slika nije dostupna NASTAVLJENI PREGOVORI "Božićnice će biti isplaćene i u javnim i u državnim službama"

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije poručio je prije sastanka da se nadaju da će to po što su došli i dobiti i postići danas dogovor s Vladom. Ukoliko ga ne bude, u sindikatu policije ne isključuju mogućnost bijelog štrajka. Štrajk bi mnogim građanima itekako mogao otežati odlazak na godišnji odmor u inozemstvo ili tradicionalno skijanje na koje ide više od 200 tisuća Hrvata.

"Dolaze Božić i Nova godina i mogli bi imati kolone od Bajakova do Spielfelda", kazao je Jagić. 

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša također nije isključio mogućnost štrajka, ali je kazao kako je to ipak zadnja opcija. Izjavio je "kako moraju dobiti 6-postotno povećanje na ovaj ili onaj način".

"Možemo li to dobiti sudskim tužbama na duže razdoblje, o tome smo imali vrlo široku raspravu na sindikalnim tijelima i ima različitih razmišljanja. Kada razgovaraju socijalni partneri izgleda da je najbolje kada nitko nije sasvim zadovoljan. Možda nećemo ni mi biti potpuno zadovoljni, a ni Vladina strana zbog potrebe fiskalne stabilnosti proračuna", kazao je Pleša.

"Vidjet ćemo što će danas biti, hoćemo li dobiti povećanje od 1. siječnja 2017. ili u više rata, no članstvo sindikata inzistira na isplati šest posto i pokušat ćemo doći do dogovora", dodao je Pleše.

Ako se s Vladom dogovore sindikati državnih službi, to će se odnositi i na javne službe. Onda  ostaje još otvoreno pitanje duga iz 2016. godine i usklađivanje plaća s realnim sektorom. (N.C./Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene