Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prava iz KU

Pregovori Vlade i Sindikata: I dalje bez dogovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni današnji pregovori Vlade i Sindikata javnih i državnih službi o Vladinu prijedlogu da se ove godine zaposlenima u javnim i državnim službama ne isplate regresi, božićnice i dar za djecu, nisu donijeli rezultata, jer su obje strane ostale pri svojim stajalištima.

Vlada želi zadržati rashodnu stranu proračuna na istoj razini, pa i dalje inzistira na prijedlogu da se ne isplate regres, božičnica i dar za djecu kako bi se u proračunu uštedjelo 640 milijuna kuna. Vladini argumenti sada su jači nego na početku pregovora jer u međuvremenu je odlučeno o ukidanju kriznog poreza, te izmjeni Zakona o porezu na dohodak, kojom se najniža porezna stopa s 15 posto smanjuje na 12 posto, izjavio je novinarima potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istekao 31. srpnja Nastavljaju se pregovori o kolektivnom ugovoru Slika nije dostupna Isplate regresa Sindikati: Neka nas premijerka prestane silovati

To znači da će i članovi tih sindikata od 1. srpnja, kada se ukida krizni porez, dobiti veće plaće, dodao je. Zbog povećanja broja nezaposlenih Hrvatskom zavodu za zapošljavanje godišnje nedostaje između 500 i 550 milijuna kuna, pa Vlada želi sredstva namjenjena za regres, božičnicu i dar za djecu prebaciti za pomoć nezaposlenima, kazao je Šuker, dodavši kako su to i sindikatu predlagali prije dva mjeseca.

No, sindikati odbijaju taj prijedlog inzistirajući da prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora i dalje vrijede. To je najbolji pokazatelj onoga što govori premijerka Jadranka Kosor - da svi pričaju o smanjenju potrošnje i strukturnim reformama, ali kad nekoga taknete svi stanu na zadnje noge, izjavio je ministar Šuker. Predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika Ivica Babića rekao je pak kako Vlada zaposlenima u javnim službama ne nudi ništa zauzvrat, iako su sindikati ponudili više prijedloga za kompenzaciju.

Predložili smo da se riješi problem doprinosa solidarnosti, kojeg bi plaćali nečlanovi sindikata, te da se tako prikupljena sredstva stave u zajednički fond kojem bi upravljali Vlada, poslodavci i sindikati, a bila bi namjenjena za pomoć nezaposlenima, kazao je Babić. Vlada štiti krupni kapital i još više urušava javni sektor, a cijenu će na kraju platiti građani, ocijenio je Babić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene