Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Pregovori će potrajati, konstituiranje Sabora do sredine siječnja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najtraženiji dvojac na političkoj sceni nakon izbora, Josip Friščić i Đurđa Adlešić, sa svojim je strankama počeo konzultacije o koalicijskim pregovorima koji ih očekuju. Naime, bez HSS-a i HSLS-a nema nove Vlade - sastavljao je HDZ ili SDP.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić danas je nakon sjednice predsjedništava HSS-a i HSLS-a izjavio da će razgovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima dok predsjednik Republike ne proglasi mandatara, a nakon toga nastupa faza ozbiljnih pregovora, zaključivanje sporazuma ili dogovora i tek nakon toga potpisivanje koalicijskog ugovora.

Pročitajte i ovo Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..." Slika nije dostupna Friščić: 'Od ZERP-a ne odustajemo'

>> Foto: Tajni sastanak Milanovića i Čehoka

Friščić je rekao da će se taj proces bez obzira na svu nestrpljivost, odvijati korak po korak, da su ga predvidjeli u četiri koraka. Dodao je da je to dogovoreni tempo koji će trajati, ovisno o tome kako će se pronalaziti i ponašati partneri.
Istaknuo je da će inzistirati na programu, te da će prvo početi
razgovor s relativnom pobjednikom izbora, odnosno s HDZ-om i njegovim predsjednikom Ivom Sanaderom.

Na upit novinara kada je rok, Friščić je rekao da će 16. prosinca
biti službeni rezultati izbora, a do sredine siječnja očekuje da će se konstituirati Sabor.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić rekla je da su željeli sklapati koaliciju ili brzo riješiti ključeve Banskih dvora, to su mogli napraviti u ponoć, jer se na foteljama i ponudama doista nije štedjelo.

- Mi smo se odlučili za duže razgovore, kasnije i pregovori pa i
ugovori u kojima će se točno odrediti programi na kojima inzistiramo da se realiziraju u slijedeće četiri godine, rekla je Adlešić.

- Mislimo da je vrijeme da Hrvatska dobije već jednom i takvu
koaliciju, koja će doista biti programska koalicija, rekla je.

Istaknula je da je kod prioriteta HSLS na današnjoj sjednici
predsjedništva inzistirao da se u pregovorima i dogovorima inzistira na financijskoj decentralizaciji zemlje, kako se Hrvatska ne bi više neravnomjerno razvijala. To je uvjet bez kojeg ne možemo poduprijeti Vladu, rekla je Adlešić. 

Također je rekla da su dogovorili da privedu kraju dogovore s Hrvatskom strankom umirovljenika, sa zastupnikom
Silvanom Hreljom o radu u zajedničkom Klubu jer su kao stranka imali potpisan ugovor i u prošlom mandatu Sabora.

Friščić je rekao da mnogi ističu svoju težinu, pa i oni mogu reći da je 164.000 građana Hrvatske zaokružilo listu HSS-HSLS i da u kampanji nisu građanima govorili o tome koja ministarstva žele, te žele li ili ne funkcije potpredsjednika Vlade, nego su govorili o svojem programu i koliko za njega treba osigurati sredstava.

Friščić je odlučno otklonio tvrdnje da su trgovci, da žele s nekim
trgovati i nekoga ucjenjivati, jer trgovina nije, rekao je, osiguranje
u proračunu minimalno šest milijardi kuna za provođenje reforme poljoprivrede, već je to cijena za spas 100.000 obiteljskih gospodarstava.

Rekao je da su poznate koalicije koje su bile zaključene za dva do tri sata, s dvije stranice koalicijskog sporazuma, ali jednako tako smo onda i proživljavali četiri godine muka.

Adlešić je na novinarski upit odgovorila da se "potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok danas sastao s predsjednikom SDP-a i da su razgovarali o nekim stvarima vezanim za lokalne probleme".

Također je rekla da Milanović nije niti njoj ni Čehoku propustio reći da je on čovjek koji sastavlja SDP-ovu vladu te je potvrdila da je i ona jutros razgovarala s Milanovićem.

Na upit hoće li danas razgovarati s predsjednikom HDZ-a Ivom
Sanaderom, Friščić i Adlešić su rekli da za danas nije predviđen
razgovor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene