Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Friščić: 'Od ZERP-a ne odustajemo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSS-a Josip Friščić je nakon proširene sjednice Predsjedništva HSS-a ocijenio da pregovori timova koalicije HSS-HSLS s HDZ-om idu dobro te da će, pošto predsjednik Mesić odredi mandatara, uslijediti još jedna faza dogovora prije zaključenja koalicijskog sporazuma.

Koalicijski sporazum s HDZ-om moći će se zaključiti tek kad timovi uspješno završe pregovore i kad o tome donese odluku Glavni odbor stranke, rekao je Friščić, istaknuvši da je većina točaka dogovorena, a da o otvorenim pitanjima ne postoji prijepor, te da su od 13 poglavlja tri ostavljena kao nacionalna.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Slika nije dostupna Vladajuća koalicija ipak nije ugrožena 'Otvorila se mala trgovina, pratimo tko što nudi'

Kad 10 poglavlja budu zaključena, u pregovore će se uključiti i predsjednici stranaka koalicije HSS-HSLS te HDZ-a i razgovarati o tri nacionalne teme - o ZERP-u, ulasku Hrvatske u NATO i pitanjima zaštite nacionalnih interesa, odnosno aktivnostima hrvatskih pregovarača s EU-om, primjerice da se poljoprivredno zemljište ne prodaje 12 godina, rekao je.

Naveo je da će koalicijski sporazum imati stotinjak stranica, biti će transparentan, predstavljen javnosti i bit će na neki način program Vlade.

Na novinarski upit što će izvijestiti predsjednika Mesića na konzultacijama, Friščić je odgovorio da je na prošlom susretu
istaknuo da je interes koalicije HSS-HSLS kako realizirati ono što su unijeli u program i pronaći partnera koji je s njima to kadar ostvariti.

Upitan o kompromisu glede proglašenja ZERP-a, Friščić je istaknuo da nisu spremni odustati od primjene ZERP-a. No, dodao je, da je predsjednik Mesić nakon razgovora u Bruxellesu izvijestio hrvatsku javnost kako postoji mogućnost da u vezi s tim pitanjem budu zadovoljni i naši susjedi Talijani i Slovenci, a naročito mi. 

'Ne znam detalje tih razgovora, ali vjerujem da i možemo biti i mirni i zadovoljni ako je tako dogovoreno', rekao je Friščić.

Glede Zakona o primjeni ZERP-a rekao je da, ako tko želi mijenjati neki zakon, postoji procedura. HSS sigurno ne će pokretati izmjene, a ako ih tko pokrene, sudjelovat će u raspravi, dodao je. Na ponovan upit o mogućem kompromisu u primjeni ZERP-a Friščić je odgovorio da bi bilo kakav odgovor na to bio odgovor bez uključivanja struke i bez promišljanja što zapravo netko zahtijeva.

'Ako je problem naših susjeda Slovenaca u tome da smatraju da ne treba primijeniti zbog karata koje određuju granice ZERP-a prema Sloveniji, onda smo mi suglasni da se pregovara', rekao je uz ostalo Friščić.

Na pitanje novinara je li s HDZ-om postignut dogovor oko poticaja, Friščić je, uz ostalo, odgovorio da se razgovori nastavljaju. Opovrgnuo je sukob Agrokora i HSS-a te rekao da Todorić, s kojim je danas razgovarao, podupire program HSS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene