Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Željka Vele

Vladimir Putin nastavlja držati Zapadu lekciju iz pragmatike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik posjetio je Bruxelles i održao govor točno ispred hrvatske zastave. Na domaćem političkom terenu glavne političke opcije gotovo su izjednačene po popularnosti. U Dinamu žele izbore kojih nema, u Vukovaru su oni jedini izlaz iz pat pozicije.

Trebao je to biti kraj faze neizvjesnosti oko sudbine malezijskog Boeinga, ali objava tamošnjeg premijera samo je razbuktala bijes obitelji putnika iz aviona. Traže neki konkretniji dokaz od računalnih simulacija koje upućuju da je misteriozni Boeing pao u more.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregled tjedna Željka Vele Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna! Slika nije dostupna Pregled tjedna Željka Vele Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna!

I tako se nastavlja potraga za nekim ostatkom letjelice, što bi pomoglo da se olupina locira, shvati razlog skretanja s planirane rute i ukinu teorije zavjere koje još postoje. Iako prekriven satelitskim signalima i telekomunikacijskim mrežama, vidi se da je ovaj naš planet još uvijek u nekim dijelovima divlji i neukroćen. Negdje, vjerojatno na dnu oceana, leži mala crna kutija koju ni sva moćna tehnologija udruženog svijeta ne može locirati već više od 20 dana.

'Ne tražimo iglu u plastu sijena. Još uvijek pokušavamo utvrditi gdje je uopće plast sijena', rekao je Mark Binskin, zamjenik zapovjednika OS Australije.

Nas muči nestanak još jednog aviona.

'Investicijski avion se negdje izgubio', rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Investicije su jedna od najčešćih i najpoželjnijih riječi u nas, nažalost u praksi sve rjeđe djelo. Padaju i državne i privatne.

Povezano s tim, pada i rejting vladajućima. Istraživanja u ožujku pokazuju prvi put od dolaska na vlast izjednačenje u popularnosti SDP-a i HDZ-a. Premijer Milanović često kaže da njega rejtinzi ne zanimaju, no zabijanje glave u pijesak popularna je karakteristika nojeva, a ne političara koji žele biti uspješni. Podatak da je do izjednačenja došlo ne zahvaljujući rastu HDZ-ove popularnosti, nego zbog oštrog pada SDP-a, jasno govori da vladajući imaju problem. Hoće li ga postati svjesni sada ili na izborima, njihova je odluka, koja ipak košta sve nas.

Nismo ni primijetili da su Pusić, Milanović i Leko odsutni!

Ohrabreni Karamarko traži ono što će teško dobiti - prijevremene izbore. Pri tom se, jedni bi rekli lukavo, drugi razborito, poziva na štednju.

Šteta što nikome ta štednja nije bila na pameti u vukovarskom slučaju. Taj napaćeni grad u političkoj je pat poziciji: ima gradonačelnika jedne opcije, a gradsku skupštinu druge. Rezultat toga je da će od sto stvari koje mu nedostaju, Vukovar najprije dobiti onu koja mu najmanje treba: nove izbore. Masno će ih platiti, izgubit će i novac i vrijeme, a rezultati ga možda vrate u istu ovu pat poziciju u kojoj je i sada. A svima puna usta koristi za građane.

Izbori su tema i oko Dinama. Za sada nisu ni na vidiku, ali četverolist Dinamovih bivših kapetana Šimić - Marić - Šokota - Bišćan, kroz svoju se inicijativu zalažu da jednom kad budu, funkcioniraju po principu 'jedan član - jedan glas'. Uz inicijativu 'Zajedno za Dinamo', ovo je najozbiljniji pokušaj artikuliranju oporbe oko hermetički zatvorenog maksimirskog kluba. Sadašnjem vladaru se, treba li to naglašavati, inicijativa uopće ne sviđa, a čini se i da osjeća opasnost, pa je svoje bivše igrače požurio izvrijeđati i prije nego su rekli što žele.

A pravi Vladimir Putin nastavlja držati Zapadu lekciju iz pragmatike. Anektirao je Krim, zauzeo vojne objekte, dio ukrajinske vojske asimilirao, a ostatak poslao kući. Uveo je rubalj, sad će i ruske putovnice, u školama se već uči po izmijenjenom programu. E kad je to sve napravio, onda može predahnuti i nazvati kolegu u Bijeloj kući... Halo Barack, ajmo sada malo diplomatski...

Efikasni Putin tempom slama protivnike. On donese odluku i odmah je provodi, a Bruxelles i Washington prvo se moraju dogovoriti što uopće žele. Htjeli bi nametnuti sankcije iz principijelnih razloga, ali problem je što time jako kažnjavaju i sebe, Rusija je trgovinska 'zlatna koka' za EU.

Amerikanci su tu nešto odlučniji, ipak je njihova trgovinska razmjena s Rusijom deset puta manja od europske. Sankcije su za sada prilično simbolične. Više od svega sa sastanka u Bruxellesu, ostat će upamćeno da je Barack Obama govorio s vidljivo istaknutom hrvatskom zastavom u pozadini. Blagodati abecede.

Bio je ovo tjedan oduzimanja i ukidanja: Milan Bandić zbog opaske o hrvatskom entitetu u BiH ostao bez titule počasnog građanina Sarajeva. Milijanu Brkiću oduzeta diploma visoke policijske škole. Mrsićevu ministarstvu u rebalansu skinulo sredstva za provođenje jednog od najpopularnijih vladinih programa, aktivnih mjera zapošljavanja.. .

Bliži se turistička sezona, vrijeme da predstavimo brojne hrvatske gastronomske proizvode. Zadnji u nizu paški sir Gligora, nagrađivan u Americi. Potvrda da kvaliteta ipak nađe put... A ima toga, i moglo bi biti još: vino, maslinovo ulje, izvorska voda, po čijim smo izvorima treći u Europi. Okusi i mirisi Hrvatske, tako domaći, tako dobri...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene