Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Nismo ni primijetili da su Pusić, Milanović i Leko odsutni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregled najvažnijih zbivanja proteklog tjedna donosi Željko Vela.

Suđenje za najveću korupcijsku aferu u Hrvata došlo je do nepravomoćne presude, a ona je takva da će, potvrdi li se u drugom stupnju, biti mjerilo za sve buduće slučajeve. Bivši premijer osuđen je na višegodišnji zatvor, ali i na jednako bolno pražnjenje računa njega i članova mu obitelji. Država će počistiti 16 računa, u četiri banke i dvije države, a još toliko novca namaknuti zapljenom bogate kolekcije umjetnina. Postane li presuda pravomoćna, bit će to za zdravlje nacije prilično važna poruka i pouka: kriminal se ne isplati.

Prvi put kriva politička stranka

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažnija zbivanja Ivana Petrović donosi pregled ključnih događaja proteklog tjedna Pregled tjedna - Barbara Golja Tjedni pregled Barbare Golja Novi državni odvjetnik, prvi Putinov intervju i obvezni vojni rok događaji su koji su obilježili tjedan

Prvi put je krivom proglašena politička stranka. Naravno da se aktualno vodstvo odriče nasljeđa i djela svojih političkih očeva, ali teza o kolektivnoj krivnji je promašena jer kolektivnu krivnju nitko i ne nameće.Član stranke Martin iz Dugog Sela ili Jure iz Imotskog nisu krivi ako se crni novac slijevao u stranačku blagajnu, ali je HDZ u cjelini odgovoran što su mu na čelu bile krive osobe i nanijele sramotu i štetu i sebi i stranci i državi, i, u konačnici, poštenom Martinu i Juri. Nezakonito stečena materijalna korist nepovratno je utjecala na političke procese u Hrvatskoj, netko za to mora platiti ceh.

Inače, suđenje u slučaju Fimi Media trajalo je gotovo dvije godine, imalo je 130 ročišta, oko 200 svjedoka i 48 tisuća stranica sudskog spisa.

Osuđen i Bayernov predsjednik

Slučajevi su teško usporedivi, ali Bayernov predsjednik Uli Henes utajio je tri puta veći iznos poreza od cjelokupne svote izvučene iz javnih poduzeća. Njegovo suđenje u Münchenu počelo je u ponedjeljak, a u četvrtak u rano popodne imali smo presudu. Što ti je Njemačka!

Vrh vlasti razasut po svijetu

Dok su padale presude, vrh izvršne vlasti bio je razasut po svijetu. Milanović ''Down under", Leko u Nizozemskoj, Pusić protokolarno u Čileu, a Linić konkretnim poslom u Bruxellesu. Realno, nismo ni primjetili da ih nema, što bi u konačnici trebalo više zabrinuti njih nego nas. Posebno intrigantno je premijerovo putovanje u Australiju i Novi Zeland, koje je, blago rečeno, bez sadržaja. Saznali smo umirujući podatak da između Hrvatske i Australije nema otvorenih pitanja, dakle, službeno smo im oprostili što su nas izbacili s nogometnog svjetskog prvenstva 2006. i možemo spokojno živjeti dalje. Mini prosvjedi grupice iseljenika protiv Milanovića, s parolama koje kao da su prepisane iz priručnika za političke emigrante od prije 40 godina, više su živopisni nego ozbiljni. Ozbiljnije za Milanovića je da je SDP opet zakasnio predati DIP-u godišnje financijsko izvješće. Kako neko misli uspješno voditi državu, a spotiče se o računovodstvenu abecedu u stranci - to je drugi misterij tjedna.

Misterij nestalog zrakoplova

Jer prvi misterij je, dakako, nestali malezijski Boing. Već je ponegdje prozvan najmisterioznijom zrakoplovnom nesrećom u povijesti, a da još ne znamo je li uopće nesreća. Avion, ili ono što je od njega ostalo, traži 12 država u nepreglednim morskim i kopnenim prostranstvima Kine i Malezije.

Posljednja otkrića pokazuju da je u cijeloj priči oko skretanja s rute i gubitka komunikacije, puno mutnih detalja, ali odgovora još nema. Dani užasa za rodbinu 239 osoba iz aviona, nastavljaju se.

Referendum na Krimu

A nastavlja se i zveckanje oružjem na Krimu. Svaki dan dovodi taj poluotok korak bliže odcjepljenju od Ukrajine. Zapad upozorava, Rusija djeluje. Nitko ne može zaustaviti procese, samo reći da neće priznati rezultate referenduma.

Svi diplomatski pokušaji su propali jer zainteresirane strane govore različitim jezicima. Ono što je za jedne demokratski, za druge je državni udar.

Rusija, raspoređujući strateški vojsku i tenkove, pokazuje da u njezinu kvartu vrijede njezina pravila, ma što o tome mislio zapadni tigar od papira. Na Krimu su 1945. moćnici crtali izgled poslijeratnog svijeta. Danas to možda bude ishodište novog rata. Ironija sudbine.

Dan sreće i tjedan mozga

Približava se Dan sreće, a kod nas je malo uranio objavom podataka o napokon pozitivnim gospodarskim pomacima - kad bi barem dan sreće prerastao u tjedan ili mjesec, bilo bi lakše.U tjednu smo mozga, no to nisu svi shvatili, pa su neke hrvatske eurozastupnice glasovale protiv izvješća o ravnopravnosti žena i muškaraca. Zapravo je čudno i smiješno to što se tim pitanjem uopće treba baviti. Žene nas svakodnevno oduševljavaju svojim uspjesima: Sandra Perković, Zrinka Cvitešić, nominirana za britansku kazališnu nagradu Olivier, novinarka Nove TV Josipa Pletikosić nagrađena za najbolji novinarski rad iz područja obrazovanja.

Uključimo mozak, što češće. Bez njega nas ''vozaju" kako god žele.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene