Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Željka Vele

Regija i Europa svjedoci su gnjusnog verbalnog pira notornog optuženika za ratni zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obljetnica pada Vukovara, puštanje Milana Bandića iz zatvora, Šešeljeve uvredljive izjave, neodigrani hrvatski derbi... Bio je to sadržajan tjedan.

Na početku i na kraju tjedna nogometni slučajevi. U Milanu baklje zasjenile moćnu predstavu "Vatrenih". U Zagrebu nije odigran derbi: Hajduk nije htio igrati bez svojih navijača. Dugogodišnje i uporno nerješavanje problema, nedonošenje adekvatnih zakona, nedostatak komunikacije, manjak čvrstih kriterija... stvorili su koloplet odnosa u nogometu koje je teško razmrsiti. Nažalost, nasilje sve češće postaje alat. Nasilje bakljama, nasilje zabranama ulaska na stadion, nasilje neigranjem, nasilje riječima. Teško je graditi, ali moralo bi se odmah početi jer odnosi između HNS-a i mnogih drugih vrlo su loši. Nastavi li se ovako, bit će i gori.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize" Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažnija zbivanja Ivana Petrović donosi pregled ključnih događaja proteklog tjedna

U te "mnoge druge" spada i Ured predsjednika Republike. Zaiskrilo je nakon Milana, Josipović je kritizirajući izgrednike malo "pecnuo" i politiku HNS-a. Priopćenje na priopćenje i eto nas odmah u predizbornoj kampanji. Jer ne tako davno HNS je otvoreno koketirao s predsjedničkom kandidatkinjom Grabar Kitarović, pa je aktualnom predsjedniku zgodno kritizirati HNS kritizirajući na taj način zapravo HDZ koji je u izvršnom odboru saveza snažno zastupljen.

Datum izbora je određen, 28. prosinca, kampanja će u sljedećih mjesec dana usisati u sebe sve aspekte društva: i nogomet, i branitelje, i novac, i Domovinski i Drugi svjetski rat, pa i zastavu s kninske tvrđave.

Kandidatima MILIJUN kuna za pobjednika prvog kruga previše

Obilježavanje obljetnice vukovarske žrtve ove godine civiliziranije i jedinstvenije nego lani, bez obzira na sve tenzije koje svakodnevno vrište u našem društvu. Kolone su krenule s nekoliko mjesta, a spojile se u jedinstvenu u kojoj su bili i građani i branitelji i državni vrh. Jedna od lekcija koje smo ipak naučili. Srećom, jer bez obzira na sva prepucavanja i političke bitke, tragedija Vukovara je iznad toga, nešto što se ne smije uprljati jeftinom svakodnevicom, jer neki tu tragediju žive iz dana u dan.

'Znam odakle je nestao. Iz Veleprometa. Znam tko ga je izveo iz Veleprometa. Ali taj živi i radi u Vukovaru i neće da kaže kome ga je predao0, rekla je Manda Patko, supruga nestalog branitelja.

Nažalost, u danima vukovarske obljetnice eterom su odjekivale degutantne izjave Vojislava Šešelja. 'Na današnji dan prije 23 godine srpski četnici su, nakon tromjesečnih junačkih borbi, oslobodili Vukovar od ustaških paravojnih jedinica', izjavio je prošlog tjedna Vojislav Šešelj.

Beogradske novine: 'Hrvatska sprema zamke Srbiji'

Srbija, Hrvatska, regija i Europa, svjedoci su gnjusnog verbalnog pira notornog optuženika za ratni zločin. Haag ga 11 godina nije uspio osuditi, trpjeli su njegove verbalne eskapade ne uspijevajući ga strpati u svoje birokratsko - pravosudne ladice... i onda su ga pustili na slobodu, neka svojom prisutnošću terorizira druge.

Autogol haškog tribunala s puštanjem Šešelja na slobodu zategao je odnose Hrvatske i Srbije, uzburkao saborsku raspravu. Riječ je nekad stvarno moćnija od mača.

Bandićevo puštanje iz remetinečke ćelije nakon uplaćenih 15 milijuna kuna jamčevine, otvorilo je novu raspravu o sustavu na koji se tako često pozivamo i institucijama koje neka rade svoj posao, a da nema ni sustava ni posla.

Zagrebačkom gradonačelniku izrečene su mjere opreza, ali posve je nejasno tko bi njihovo provođenje trebao nadgledati? Svi požuriše kazati da to nije njihov posao, a čiji jest nitko ne zna. Milijuni su odvjetnika Hanžekovića, i zapravo su jedina garancija da Bandić neće biti nestašan. Sustav je opet nedorečen... kao i u slučaju Roberta Ježića koji već pola godine nije na račun suda uplatio Sanaderovih pet milijuna eura iz afere INA-MOL, mada je priznao da su kod njega i nitko mu ne može ništa.

'Strašna je uopće pomisao da živimo u zemlji gdje je bolje oprati pet milijuna eura za nekoga nego zaboraviti platiti neku uplatnicu. Ukoliko ne platite neki račun na vrijeme ovrha stiže odmah, a cijeli represivni aparat da ne može ovršiti par milijuna eura to mi je nevjerojatno', rekao je Zorislav Antun Petrović, antikorupcijski aktivist.

No, nekako je ljepše biti pošten i uživati kad se takav rad isplati. Mirjana Lučić Baroni pravi je primjer. Tenisačica iz Makarske koju je talent mazio, a životni put šibao, vratila se iz statusa "bivše tenisačice" i postala povratnica godine u izboru profesionalne teniske organizacije. Osvojila je turnir 16 godina od prošlog naslova. Bravo Mikice!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene