Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večernje novosti

Beogradske novine: 'Hrvatska sprema zamke Srbiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beogradske Večernje novine u nedjelju su objavile tvrdnju da Hrvatska u Europskoj uniji sprema zamke Srbiji te da je zahtjev da Europski parlament usvoji deklaraciju o haaškom optuženiku Vojislavu Šešelju najava daljnjih uvjetovanja.

Večernje novosti tvrde da rezolucija EP o Vojislavu Šešelju, čije su usvajanje po hitnom postupku tražili hrvatski zastupnici, nije uperena protiv Srbije niti će utjecati na njezin eurointegracijiski put, ali list smatra i da se 'Beograd treba pripremiti za nove klipove u kotačima na svom putu prema EU'.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

List piše kako 'nije isključeno da će hrvatski članovi EP dostaviti niz aneksa na rezoluciju o napretku Srbije' koju je počeo pripremati izvjestitelj David McAllister, a koja bi trebala biti usvojena prvih mjeseci iduće godine.

'Dokument o Šešelju nije prva strijela koju su susjedi 'odapeli' iz Strasbourga - njihovi zastupnici u rujnu su već istaknuli zahtijev zaštite prava Hrvata u Srbiji. Pa iako EP nema težinu kakvu imaju zakonodavna tijela EU, ocjene ondje doniješene nisu obvezujuće, ali nisu bez političkog utjecaja', smatraju Večernje novosti.

List podsjeća na poruku srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića, koji je u subotu izjavio da bi oni koji predlažu deklaraciju EP zbog puštanja na slobodu haaškog optuženika i vođe radikala Vojislava Šešelja to trebali učiniti ne protiv Srbije nego protiv Haaškog suda.

'Hrvatska je haške optuženike dočekala kao heroje, a mi Šešelja nismo'

'Ovdje Srbija nema ni jedan milimetar odgovornosti. Haag nije znao što bi sa Šešeljem, pa su ga zbog bolesti pustili na slobodu, bez bilo kakvih uvjeta. Uostalom, Šešelj napada srbijansko vodstvo', rekao je Dačić.

I šefica srbijanskog parlamentarnog izaslanstva u Vijeću Europe Aleksandra Đurović ocjenila je da je u 'slučaju Šešelj' najmanja krivnja Srbije, jer je odluku za njegovo puštanje na privremenu slobodu bez ikakvih uvjeta donio Haaški sud. Đurović temeljem te činjenice zaključuje da rezolucija EP 'ni na koji način neće ne može biti uperena protiv Srbije'.

Predsjednici zastupničkih klubova u Europskom parlamentu prihvatili su u četvrtak prijedlog Europske pučke stranke (EPP) da se na dnevni rad sjednice slijedeći tjedan u Strasbourgu uvrsti hitna rezolucija o haaškom optuženiku Vojislavu Šešelju. Inicijativu za rezoluciju 'Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja', pokrenuo je HDZ-ov zastupnik Andrej Plenković, a podržali svi hrvatski zastupnici u EP. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene