Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović

PREGLED TJEDNA 'U Hrvatskoj, čini se, ne uživaju jedino Hrvati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavljanje turističkih brojki i novih rekorda, slučaj Sanader, otkaz Niki Kovaču kao i sve ostale najvažnije događaje koji su obilježili protekli tjedan donosi Ivana Petrović.

Pregled najvažnijih događaja koji su obilježili protekli tjedan i reakcije osoba iz političkog i javnog života zemlje pogledajte u prilogu.

Odlična turistička sezona

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Izjave za medije zastupnika HDZ-a - 1 reakcija vladajućih HDZ o lijevoj koaliciji: "SDP i patuljci oko Peđe Grbina doživjet će politički debakl"

Turistički pokazatelji kažu da Hrvatska bere odlične plodove. U osam mjeseci u nas je uživalo 11,5 milijuna turista. Zemlja za uživanje s mnogo neiskorištenih potencijala. U ovo vrijeme kad se jesen već naviješta toplim bojama, dovoljno je baciti pogled na vinograd i berače i pomisliti - a koliko bi još turista u ovome moglo uživati.

U Hrvatskoj, čini se, ne uživaju jedino Hrvati. Statistike su neumoljive, odljev naših ljudi u potrazi za boljim životom je velik, a o tome uglavnom svi šute. Uz nedostatak posla i besparicu tome pomalo kumuje i mentalitet - kriva predodžba da je vani super i da će tamo zaraditi ko dida nekad na baušteli u Njemačkoj.

Kontekst vremena se ipak i to stubokom mijenja. Zato je nova strategija obrazovanja jedna od najvažnijih vijesti ovoga tjedna kojoj moramo držati palčeve da uspije. Nazvana nove boje znanja strategija ne potiče štrebanje već kritičko mišljenje. Obrazovanje je rak rana na koju je upozoravao još Stjepan Radić. Važnost obrazovanja u Hrvatskoj nije dovoljno ni afirmirana ni osviještena. Pa samim tim ni činjenica da je samo obrazovan narod jak narod, sposoban kvalitetno participirati u demokratskim procesima... Da se s tim počelo ranije, danas bi nam glavne poluge politike i društva mnogo manje sličile na cirkus.

'Oporba se odjednom zaljubila u Linića'

Cirkus oko Linića u Saboru najbolje je ogledalo hrvatskog cirkusa u kojem govori što god tko hoće jer računaju da narod ništa ne razumije. Ovo je diskusija koja u nijednom ozbiljnom zapadnom parlamentu ne bi mogla proći. Oporba se odjednom zaljubila u Linića i pita kako je moguće da se ministar obrađuje skupa s članovima obitelji po političkom nalogu. Pitanje prvo gdje je dokaz da je riječ o političkom nalogu. A pitanje drugo, a zašto nebi mogao?

Ako se po analitici za to zaduženih službi koje su odgovorne hrvatskom političkom vodstvu, sumnjalo da je iznio milijun dolara u Ameriku svakako da je to trebalo provjerit.Tim više kad je o ministru riječ I provjerilo se, ispalo je da nije i obrada je obustavljena.

Jandroković ide s još ubojitijim stavovima o metama, političkim neutralizacijama i slično o čemu se odlučuje u krugu oko premijera. Ali za to ne nudi nikakve konkretne dokaze. HDZ bi se doista trebao suzdržat od ovakvih izjava, doista.

Zahtjev za izuzećem Ivana Turudića

Eto, još se ne zna hoće li Turudić suditi u ponovljenom postupku Sanaderu za velike hrvatske i političke i pravne i financijske zavrzlame zvane Ina - Mol i Hypo. Štoviše i jedna i druga imaju dimenziju europske zavrzlame - nedvojbeno kriminalne, ali s jasno neutvrđenim protagonistima, osim navodno samo Sanadera.

Zahtjev za izuzećem je podnijela Sanaderova obrana. Puno je u nas neutvrđenih protagonista i krivaca za propuste u teškim stvarima. Malo previše. Predsjednik Vrhovnog suda može odlučivati o izuzeću suca Turudića kao predsjednika Županijskog suda, ali ne i kao predmetnog suca. Tako da je moguće čak i to da Turudić, u Sanaderovim predmetima, odlučuje o sebi samom. Živjelo legendarno hrvatsko pravosuđe.

Pitanje švicarskog Franka

Pregled najvažnijih događaja koji su obilježili protekli tjedan i reakcije osoba iz političkog i javnog života zemlje pogledajte u prilogu. Nastavlja se političko pripetavanje između HDZ-a i premijera oko najveće prijevare u posljednjem desetljeću - plasmana kredita u nepostojećim švicarskim francima. HDZ je najprije govorio kako je Vlada model rješenja - konverzije kredita u euro - prepisala od njih. Goran Marić je nedavno izjavio da će HDZ taj prijedlog podržati u Saboru, a onda je izletio ekspert za financije Tomislav Karamarko s crnogorskim modelom kao najpoželjnijim i koji puše u rog bankama. Pa ga je Milanović nazvao agetnom banaka.

Marić je nakon šefove izjave promijenio stav, banke zaprijetile Vladi, a udruga franak joj poručila da ne nasjeda na spinove banaka. Guverener Vujčić je Vladu upozorio na sve moguće pa i najlošije scenarije ako se zakon provede. Slučaj švicarac nije nimalo jednostavan, ali ni toliko kompliciran da se od njega radi ovakva luda kuća. Činjenica je da će Vlada u svom naumu ustrajati s, kažu, vrlo jasnom računicom.

HNS i Niko Kovač

U tjednu koji je za nama s mjesta nogometnog izbornika smijenjen je Niko Kovač - zbog loših rezultata, papa Franjo je kao ubrzao proces proglašenja crkvenog braka ništetnim. Kao, zato što je to već sve učinio papa Benedikt, a na Franji je tehnički posao - da po tome novelira zakonik kanonskog prava. Juncker je održao govor o stanju Unije s krizom migranata kao središnjom temom. Europa u ovoj situaciji kao da je uzela stav iz predizborne Hrvatske. U kojoj se kritičko mišljenje s argumentima ne sluša već etiketira kao ili komunjarsko ili ognjištarsko. Tko nije s nama taj je protiv nas. Unija nas, svoje građane, tu stavlja u poziciju ksenofilije protiv ksenofobije. Ako nisi ksenofil odmah si ksenofob. A kriza ima toliko aspekata za koje je potrebna hladna glava i zdrav razum. A nama je bilo zabavno. Proslavili smo 15 godina Nove TV i deset našeg dnevnika. Koji je do pozicije najgledanijeg stasao u vremenima velikih turbulencija u zemlji i svijetu. I u tom smo vam vremeplovu, dragi naši, predano služili. Vaše povjerenje nam je nekako najmilija čestitka. Hvala vam.

Pregled najvažnijih događaja koji su obilježili protekli tjedan i reakcije osoba iz političkog i javnog života zemlje pogledajte u prilogu Ivane Petrović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene