Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREGLED TJEDNA IVANE PEZO MOSKALJOV

Centar političke moći našao se pod kišom metaka, a na koronakalendaru obaraju se rekordi

Ovoga tjedna sve je zgrozio sumanuti i hladnokrvni pohod u kojem je 22-godišnjak izrešetao Banske dvore i teško ranio policajca prije nego je presudio sebi.

Centar političke moći u ponedjeljak se našao pod kišom metaka.

"Išao sam vidjeti što mogu, stavio sam kaput na njega, bio je u jako velikim bolovima i krv je išla", rekao je Darko Marušić, očevidac događaja na Markovu trgu. 

Još se ne zna odakle muškarcu iz Kutine automatska puška. S razinom sigurnosti podignute su metalne ograde i policijski punktovi na Markovu trgu. Šefovi države i Vlade od sada se voze u blindiranim vozilima. Je li sam premijer bio meta? Traže se odgovori!

"Sam način izvršenja ukazuje na moguće kazneno djelo terorizma", rekao je Jurica Ilić iz Županijskog državnog odvjetništva. No, to još nije službena kvalifikacija djela! U potrazi za motivima i pomagačima privodi se i pušta - što zbog prijetnji premijeru i širenja govora mržnje, što zbog ilegalnog oružja skrivenog četvrt stoljeća nakon rata.

"Imamo ozbiljan problem, ozbiljan društveni problem radikalizacije. Ovo je problem ekstremizma. Ne uvezen, ne izvana, nego tu, domaći, hrvatski proizvod", rekao je premijer Plenković. 

Sada kada je zapucalo pred njegovim vratima, premijer za širenje ozračja netolerancije krivi društvene mreže, ali i političke oponente za koje je oružani napad pred Vladom bio bunt i obračun sa sustavom. Oni uzvraćaju - neka počisti u stranačkom dvorištu.

Obračun sa sustavom? 

"Nalikuje na dvoogodišnje dijete koje pokrije oči ručicama, zatvori se u svoju sobu i pokazuje na neke druge da su oni krivci", rekao je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

"Od sebe pokušava napraviti žrtvu umjesto da da jasne odgovore kako ćemo se suočiti s ozbiljnim problemima", smatra čelnik SDP-a Peđa Grbin.

"Sjeme mržnje i agresije prema meni u eter 2016. godine u političkoj utakmici HDZ/SDP tada je bacio Milanović. On je taj koji je krenuo s etiketama, diskreditacijama, napadima koje je kasnije preuzela krajnja desnica...", rekao je Plenković.

"Što sam to ja 2016. u kampanji posijao, ajde Plenkoviću! Perfidan nisam, naivan nisam", uzvratio je Milanović.

"Domoljubna koalicija iz 2014./15. godine, to je gnijezdo govora mržnje u Hrvatskoj, a onda su nakon toga lastavice izašle iz gnijezda i otišle u razna druga staništa", smatra SDP-ov Arsen Bauk. 

Prepucavanja Plenković - Milanović 

U nizu političkih akrobacija predsjednici Vlade i države bili su kratkog fitilja.

"Imamo ponovno jednu seansu guslanja i narikanja ovoga puta od muškarca od 50 godina koji je možda bio meta, možda nije (...) Ja sam dobio masu prijetnji pisanih prema sebi i svojoj obitelji, ako nisi u stanju živjeti s tim pritiskom idi mami", poručuje Milanović.

"Da sam on vjerojatno bih rekao da je 54-ogodišnji šmrkavac, ali ja to neću reći!", uzvraća Plenković.

"Do jučer pojma nema o ničemu, dakle, ne radi svoj posao, danas se svima prijeti i riga vatru kao ne znam, plameni jazavac", kaže Milanović. 

I kao da u državi nema dovoljno problema - vodeći ljudi ne smiruju političke tenzije. Što je tko kome i kada rekao i što misle jedan o drugome posve je nebitno. Stanje nacije koja već puca po šavovima puno je ozbiljnije.

Korona ruši rekorde

Dan za danom, obaraju se novi rekordi na koronakalendaru. Prešli smo psihološku granicu u samo jednom danu i registrirali više od 1000 zaraženih. Virus je ušao u nekoliko bolnica.

"Virus ozbiljno prijeti na sve strane. Mislim da je kranje vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke, jer ukoliko to ne učinimo uskoro ćemo prijeći rubikon u zdravstvenom smislu", poručuje ministar zdravstva Vili Beroš.

Zdravstveni sustav je na aparatima. Nastave li se bolnički kreveti puniti ovim tempom pitanje je koliko će izdržati. Ogroman teret je i na njihovim leđima, liječnici su na rubu snaga!

Sučeljavanje u SAD-u 

Iza Amerikanaca je dosad najneobičnije TV sučeljavanje. Donald Trump i Joe Biden u odvojenim su nastupima branili svoje stavove. Neizbježna tema bila je pandemija.

"I ne znate jeste li se testirali na dan debate? "Moguće da jesam, moguće da nisam. Liječnici imaju točnu informaciju!", rekao je Trump. 

"Poanta je da je propustio goleme prilike i nastavio govoriti stvari koje nisu istinite!", uzvratio mu je demokratski kandidat Joe Biden. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Pogledajte prvu debatu Trumpa i Bidena. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene