Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregled IVANE PETROVIĆ

Koja je veza između Marulićeve Judite iz 1521. godine i Barbie lutke iz 2021.?

Tjedna iza nas prisjetila se Ivana Petrović. Godina 2021. trebala je biti godina čitanja knjige, ali zbog pandemije nema manifestacija. Barbie više nije misica, koronavirus ne jenjava, požari haraju, a korupcija se u Hrvatskoj nastavlja. Obilježena je i 26. obljetnica Oluje.

Ovo je godina čitanja knjige. Čitanje se propagira na sve strane, ali nema baš mnogo važnih manifestacija vezanih uz velika djela hrvatske književnosti. Ovo je zapravo trebala biti godina Judite - kapitalnog djela Marka Marulića. Za pet dana navršit će se točno 500 godina od kad je Judita objavljena.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Pezo Moskaljov Pregled tjedna Ivana Pezo Moskaljov izdvojila je ključne događaje tjedna na izmaku Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

I sad ćete se pitati koja je veza između Judite iz 1521. godine i Barbie lutke iz 2021. godine. Knjiga - klasično obrazovanje bez kojega nema napretka. Pa je poznata tvornica igračaka napravila novu Barbie. Ona je znanstvenica Sara Gilbert, profesorica sa Oxforda koja je inovirala cjepivo protiv korone.

Na Jadranu se odmara neočekivano velik broj turista, broj zaraženih s koronom je u porastu, ali je sve to još pod kontrolom hrvatska obala je i dalje u narančastom dok su naši konkurenti uglavnom u crvenom.

Turskom haraju požari, a nakon pasjih vrućina požari i u Grčkoj. Jedan je zaprijetio i drevnoj Olimpiji. Požari i na Siciliji, a u nas se prava borba s požarom vodila oko Trogira. Toplinski val nakon svog vrhunca prouzročio je i nevrijeme diljem zemlje. Nova nevolja pogodila je Banovinu na kojoj i dalje podrhtava tlo.

U Hrvatskoj svatko tko može nešto štipne

Kako se ono kaže - a sada sport i glazba. To u nas može biti i stilska figura za - a sad korupcija na sve strane. Jer u Hrvatskoj svatko tko može nešto štipne, što je finiji izraz za – ukrade. Pa je Ivan Tropan SDP-ov gradski vijećnik u Dubrovniku skupa s ocem osumnjičen da je muljao sa poticajima te da su otac i sin u 11 mjeseci prisvojili 420 tisuća kuna. Iza tih poticaja u cijeloj Hrvatskoj se inače valja prava pljačka državnoga novca samo se time nitko ne bavi dok netko poput SDP-ovca ne dođe na zicer.

A lova je dovela do teških smetnji u raju Domovinskog pokreta. Miroslav Škoro je kazneno prijavio Krešimira Bubala Ljiljanu Vuletić i Daria Žepinu - za financijske malverzacije. Žepina kaže da on pojma nema - da je debitnu karticu stranke imao Škoro kao predsjednik. Ma tko će više znati tu vrstu pustog domoljublja. Pare, pare djecu kvare

Obilježeno je 26 godina od operacije Oluja kojom je okupirani hrvatski teritorij nakon četiri godine vraćen u naš ustavni poredak Hrvatske. Oluja je također spriječila novi genocid kojeg je Mladić nakon Srebrenice spremao Bihaću. Vojni obavještajni i diplomatski aspekt Oluje bili su jednostavno - maestralni. Što reći osim - hrvatske braniteljice i branitelji hvala vam za domovinu.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene