Prva je nedjelja došašća ili adventa, posebnog razdoblja u liturgijskoj godini i vrijeme priprave za Božić. Pregled najbitnijih događanja proteklog tjedna pripremila je Ivana Petrović.


Prva nedjelja došašća vrijeme je u kojem prevladavaju iščekivanje, nada, čežnja i budnost. Došašće je stoga razdoblje koje spaja pokorništvo, radost i iščekivanje pa nam je budnost izuzetno važna u vremenu kojima dominira zaraza i kriza.

Budnost u adventu označava otvorenost očiju i srca i duboku unutarnju pribranost. Prosvedi protiv mjera vlada sve su češći u cijeloj europi i zapadnom svijetu.

Ljudi pucaju, dezorijentirani su, sluđeni. Društvene mreže koje se u životu pod mjerama zatvaranja konzumiraju na najjače - od početka krize su slobodna platforma za financirane infodemijske sadržaje kojekakvih interesnih lobija i namijenjene su još većem zbunjivanju.

Ljude stoga nije za osuđivati - od straha se brane na razne uglavnom iracionalne načine. I mi smo, unatoč tvrdnjama da zatvaranje više ne dolazi u obzir, od jučer djelomično zatvoreni.

Broj novozaraženih je prešao 4 tisuće dnevno, umire u prosjeku 40 ljudi, Varaždinska i Međimurska županija označene su kao najalarmantnije u cijeloj Europskoj uniji.

Više o tome što se događalo tijekom proteklih tjedan dana pogledajte u videu.

Advent u Zagrebu nekad i sad Nekad i sad: Pogledajte kako je naljepši Advent u Europi izgledao lani, a kako izgleda danas

Vili Beroš Žestok odgovor bolničkih liječnika ministru Berošu: ''A politikantstvo si možete...''

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr