Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi Stečajni zakon

Rok za okončanje stečaja - 120 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Želimo brži, jasniji i transparentniji postupak. Ugradit ćemo čitav niz 'okidača' koji će stečaj otvarati automatizmom, ako se neki uvjeti zadovolje', kazao je ministar pravosuđa.

Prema novom Stečajnom zakonu, predstečajne nagodbe postaju sastavni dio zakona i integralni dio stečajnog postupka, a u samom stečaju neće biti voluntarizma oko njegova otvaranja jer će to biti učinjeno čim se steknu uvjeti, najavio je u ponedjeljak ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uskoro nova pravila 'Fikusi': 14 tisuća tvrtki bez ijednog zaposlenog dužno 15 milijardi kuna Slika nije dostupna Ministar pravosuđa o novom zakonu: 'Ne možete računati na osobni stečaj i imati iPhone'

'Želimo brži, jasniji i transparentniji postupak. Ugradit ćemo čitav niz 'okidača' koji će stečaj otvarati automatizmom, ako se neki uvjeti zadovolje. To je važno gospodarskim subjektima da ne posluju s nekim tko je stvarno u stečaju, jer su se za to stekli svi uvjeti, a on to nije pa proizvodi daljnje gubitke', rekao je Miljenić na okruglom stolu.

Postavlja se i pitanje pravovremenosti otvaranja stečaja, jer koliko bi tvrtki moglo biti spašeno da su stečajevi otvoreni na vrijeme, ali su se dovele u situaciju da zbog dugova više iz toga ne mogu izaći, istaknuo je Miljenić. Upozorio je kako se prečesto događa da se na temelju pravomoćne presude ne mogu naplatiti tražbine, što dovodi do ostvarenja apstraktne pravde.

Pooštrena je odgovornost stečajnih upravitelja i svih sudionika postupka, što će dovesti do toga da stečajevi idu brže i onemogućiti da odugovlačenje stečaja izaziva daljnji nered, kazao je Miljenić.

Financijski kaos u ministarstvu pravosuđa! Ministar priznao da vještacima duguju novac

Najavio je da se radi veće transprentnosti i brzine uvode e-stečajne oglasne ploče, OIB stečajne mase i rok za dovršenje stečajnog postupka od 120 dana koji se samo iznimno može produžiti.

Podaci o stečajevima u Hrvatskoj pokazuju da je naša zemlja s prosječnim trajanjem stečaja od 260 dana tek na 24. mjestu u Europskoj uniji. Godišnji priljev predmeta je oko 3200 do 3300, a rješavanje ipak nešto brže od priljeva, dodao je Miljenić.

U ime Hrvatske udruge stečajnih upravitelja Ivan Rude založio se za osnivanje samostalnih sudskih odjela koji bi rješavali sporove velike vrijednosti. Ne slaže se s odredbom o kaznenoj odgovornosti stečajnih upravitelja, jer se s kaznenom prijavom može biti zastupnik u Saboru, a ne može voditi stečajni postupak, pa i tu treba poštivati presumpciju nevinosti.

Odvjetnik Mićo Ljubenko založio se za ubrzanje stečajnih postupaka, ali ne pod svaku cijenu jer iz dugogodišnje prakse zna da će vjerovnik radije pričekati kako bi naplatio što je više moguće svojih potraživanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene