Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alternativni prijedlozi

Predstavnici tržnica i zakupaca za tromjesečni moratorij fiskalizacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici tržnica te zakupaca i prodavača na tržnicama koji se protive fiskalizaciji predlažu tromjesečni moratorij za fiskalizaciju na tržnicama tijekom kojega bi se u suradnji s Ministarstvom finacija pronašlo rješenje tog problema.

Najbolje rješenje bi bilo, rekao je predsjednik udruga hrvatskih tržnica Niko Pervan na današnjoj konferenciji za novinare na Dolcu, uvođenje plaćanja 'poreznog paušala po dužnome metru klupe na kojoj prodavači prodaju svoju robu na tržnici'. Iznio je i druge prijedloge, primjerice da se gotovinom više ne može trgovati na zelenim tržnicama, već samo virmanski, što bi spriječilo manipulacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fiskalizacija na tržnicama Linić ne odustaje: 'Prije ili poslije morat će početi raditi' Slika nije dostupna Prosvjedi na tržnicama LINIĆ ODBIO zahtjeve prosvjednika protiv fiskalizacije, štrajkovi se nastavljaju!

>> Linić ne odustaje: 'Prije ili poslije morat će početi raditi'

Tijekom tromjesečnog moratorija Pervan predlaže da se zajedno s predstavnicima ministarstva 'snimi stanje na tržnicama kako bi se potaknula ravnopravna tržišna utakmica', a nju bi, ističe, osigurao predloženi paušal. Po njegovoj procjeni, takav paušal donio bi državnom proračunu samo s jedne zagrebačke tržnice oko četiri milijuna kuna poreza.

Pozvao je mjerodavne službe, posebice Državni inspektorat, da uvedu red u trgovini oko tržnica, pri čemu je naveo primjere nekih gradova u kojima se bez zakupa prostora ilegalno prodaje razna roba ili tekstil pokraj tržnica, izvan ovlasti njihove uprave.

Glasnogovornik Tržnica Zagreb Miroslav Pupić Bakrač zauzeo se također za plaćanje poreza 'paušalom, a ne fiskalom', ocjenjujući da bi se tako omogućila sloboda poslovanja ljudima koji prodaju na tržnicama.

Govoreći o paušalnom plaćanju poreza, istaknuo je da će se time prodavači 'rasteretiti fiskalne blagajne i nepotrebnih tehnikalija'. Po njegovim riječima, fiskalizacija izjednačava prodavače u prodavaonicama i one na tržnicama koje su posebni pravni subjekti.

Predsjednik udruga hrvatskih tržnica Niko Pervan rekao je danas novinarima da ih je primio i predsjednik Republike Ivo Josipović kojemu su iznijeli svoje probleme. Na današnjoj konferenciji za novinare najavljen je mirni prosvjed prodavača s tržnice u ponedjeljak, 8. srpnja na Trgu svetog Marka, a skup prosvjednika održat će se u deset sati na tržnici Dolcu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene