Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''zaštitimo najugroženiju manjinu''

Iz ''Hoda za život'' rekli da ovogodišnji hod nema veze s izborima: ''Taj dan se igra i utakmica, pa nitko ne traži da se ona odgodi''

Predstavnici građanske inicijative Hod za život (Foto: Hod za život Zagreb)
Predstavnici građanske inicijative Hod za život (Foto: Hod za život Zagreb) Hod za život Zagreb
Aktualno Galerija Inicijativa \'\'Hod za život\'\' (Foto: Dnevnik.hr) Inicijativa \'\'Hod za život\'\' (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Predstavnici građanske inicijative Hod za život (Foto: Hod za život Zagreb) Galerija 1/2 >>
Ovogodišnji "Hod za život" održavat će se dvije subote u pet gradova, a u Zagrebu, Splitu i Zadru na dan predizborne šutnje, 25. svibnja. Predstavnici inicijative ''Hod za život'' komentirali su je li to slučajnost te podsjetili zašto hodaju za život.

Ove godine u Zagrebu hodamo za one koji ne mogu hodati niti govoriti u svoje ime pod geslom: “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj - nerođenu djecu!” rekla je Magdalena Krpina Zdilar, koordinatorica Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Zagrebu, na konferenciji za medije u istome gradu.

Pročitajte i ovo Otpor Hodu za život Intervenirala policija Oglasile se organizatorice koje su blokirale Hod za život: "Dižemo glas protiv toksičnog napada na žene" Blokiranje Hoda za život Protiv pobačaja VIDEO Završen Hod za život: Pogledajte kako je interventna policija nosila žene koje su se suprotstavile prosvjedu

Osim u Zagrebu, ove se godine 25. svibnja hoda i u Splitu te Zadru, a 18. svibnja hodat će ce u Osijeku i Rijeci.

U Hrvatskoj je 25. svibnja i dan predizborne šutnje. Ranije su iz Državnog izbornog povjerenstva kazali da samo održavanje ''Hoda za život“ ne predstavlja kršenje izborne šutnje, ali zato ''kandidati koji će eventualno sudjelovati u navedenoj akciji ne smiju davati izjave ili intervjue“.

''Svima je sporno pitanje zašto baš taj datum. Međutim, imamo dva vikenda, i 18. svibnja se održava 'Hod za život'. Ti datumi su određeni puno prije i, kako smo prije znali reći, nama je bilo dan dobar za hodati za zaštitu života od začeća do priodne smrti, pa tako i ta subota. Ovo je građanska inicijativa i ne želimo nikakvu posebnu političku poruku slati'', kazala je koordinatorica ''Hoda za život'' Magdalena Krpina Zdilar.

''Dvije trećine žena pobacuju zbog ekonomske situacije''

Na pitanje novinara zašto ne pomaknu datum ''Hoda za život'', ako im je svejedno o kojem se danu radi, čime bi izbjegli povezivanje s političkim strankama, kazali su da to nema veze s predizbornom šutnjom. ''Taj dan se događa i nekakva utakmica koliko smo čuli, pa se neće utakmica premjestiti. To nema veze s politikom u tom smislu'', rekla je Krpina Dizdar i istaknula da su na ''Hod za život'' dobrodošli apsolutno svi koji podržavaju obitelj, život i Hrvatsku.

''Potrebno je iznositi jasan stav o tome da se u našoj zemlji treba štiti i poštivati svaki život, kao i zaštititi svaka žena. Zašto? Naime, dvije trećina žena u Hrvatskoj kažu da su ga počinile zbog teške ekonomske situacije ili zbog pritiska okoline. Žene koje odlaze na pobačaj, i to potvrđuju istraživanja, nemaju sve znanstvene činjenice o razvoju djeteta koje bi im bile potrebne da donesu informiranu odluku za pobačaj'', kazala je Andrea Kotnik, jedna od organizatorica ''Hoda za život'' u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene