Dvadesetak dana prije stupanja na snagu novog ZOR-a predstavljena je knjiga 'Zakon o radu (ZOR) s komentarima i tumačenjima' skupine stručnjaka s područja radno-pravnog zakonodavstva.


Knjiga 'Zakon o radu (ZOR) s komentarima i tumačenjima' skupine stručnjaka s područja radno-pravnog zakonodavstva predstavljena je danas javnosti, dvadesetak dana od stupanja na snagu novog ZOR-a, pri čemu je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ocijenio da se već vide pozitivni efekti novog zakona.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Poslodavci fingiraju nezadovoljstvo novim ZOR-om kako bi Mrsiću osigurali bolju poziciju' Slika nije dostupna Rasprava o izmjeni ZOR-a: Nema dogovora između sindikata i HUP-a

'Već po donošenju ZOR-a imamo pozitivne efekte s tržišta rada', ustvrdio je Mrsić koji je proces donošenja zakona koji je u javnosti izazvao brojne kontroverze nazvao 'umijećem nemogućeg'.

Priznao je, međutim, kako s ključnim aspektima reforme tržišta rada koju je htio provesti nije zadovoljan. 'Napravili smo ono što smo mogli, ali ne i ono što smo htjeli', rekao je Mrsić.

Unatoč tome, Mrsić smatra da je novi ZOR 'izbalansiran' i 'odgovara životnim potrebama tržišta rada', te da će poboljšati poduzetničku klimu, a prava radnika ostat će sačuvana.

Urednik knjige Hašim Bahtijari pojasnio je kako knjigu čine tri cjeline - uvodna koja donosi prikaz problema oko usuglašavanja zakona te se predlažu i neka rješenja, potom cjeloviti tekst zakona i na kraju tumačenja koja predstavljaju svojevrsne studije obogaćene primjerima iz prakse.

'Novim ZOR-om najmanje su zaštićeni mali poduzetnici'

Autori komuniciraju s ostalim zakonima bez kojih, kako je rekao Bahtijari, ne bi bila moguća primjena ZOR-a u praksi.

'Ovo nije autorsko djelo već zbirka tumačenja koja predstavljaju ključ ispravnog tumačenja zakona', rekao je jedan od autora, stručnjak za radno pravo sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Viktor Gotovac.

Vlado Puljiz, stručnjak za radno-socijalnu politiku s Pravnog fakulteta, upozorio je kako se treba pripremiti za čvršće povezivanje socijalnog investiranja jer ono, tvrdi, daje rezultate.

Autori 'Zakona o radu s komentarima i tumačenjima', koje je izdao TIM press, su Predrag Bejaković, Tamara Crnković, Irena Cvitanović, Viktor Gotovac, Lidija Horvatić, Marina Kasunić Peris, Darko Milković, Ilija Tadić, Marijo Vinković i Inga Žic. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju