Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očuvanje zdravlja

Predstavljen projekt postavljanja mjerača UV indeksa po Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U cilju očuvanja zdravlja te unapređenja dostupnosti usluga za građane pokrenut je projekt u sklopu kojeg će osam uređaja za mjerenje UV indeksa do 15. lipnja biti postavljeno na osam frekventnih lokacija na području Zagreba.

Sustav u realnom vremenu daje podatke o razini UV zračenja (UV indeks) te u ovisnosti o izmjerenom UV indeksu daje informaciju i o preporučenoj razini odnosno faktoru zaštite.

Pročitajte i ovo Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni

Uređaji će biti postavljeni na Bundeku, Jarunu, Boćarskom domu, izlozima Gradskih ljekarni na pet lokacija - Trgu bana Josipa Jelačića, Ozaljskoj, Grižanskoj ulici, Draškovićevoj i Ilici.

Dodatna vrijednost cjelokupnog programa je i edukativna kampanja koja će se provoditi kontinuirano tijekom trajanja provedbenih aktivnosti putem informativno edukativnih plakata.

Plakati će biti postavljeni ispod uređaja u svim zdravstvenim ustanovama na području grada te vozilima javnog prijevoza, privatnim i gradskim ljekarnama (oko 1000 lokacija tijekom ljetnog perioda).

UV indeks u cijeloj zemlji VRLO VISOK, primjereno se zaštitite!

'Zagreb je opet među vodećima ne samo u Hrvatskoj nego i šire u uvođenju novih usluga za građane, odnosno sustava za mjerenje sunčevog UV indeksa', kazala je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra 'Sestre milosrdnice' Mirna Šitum.

Istaknula je značaj projekta 'Djeluj sada' u sklopu kojeg se provodi ova aktivnost, budući da mu je Hrvatsko društvo za sigurnost pacijenata u prosincu 2013. dodijelilo prvu godišnju nagradu za uspješnu provedbu kao doprinos unapređenju sigurnosti pacijenata u zajednici jer se kontinuirano unapređuje dodatnim aktivnostima sukladno potrebama zajednice.

Šitum je najavila i javnozdravstvenu kampanju 'Organizirani besplatni pregledi madeža' koju će zbog velikog odaziva od ove godine provoditi i domovi zdravlja kojima je osnivač Grad Zagreb. Pregledima od 9. do 13. lipnja bit će obuhvaćeno 700 građana.

Predsjednica Udruge 'Zdravi pod suncem' u suradnji s kojom se provodi projekt, Sanja Poduje kazala je da od 1970.-ih učestalost melanoma raste najbrže od svih malignih tumora kože.

'U prosjeku u Hrvatskoj godišnje ima 500 oboljelih, što čini 12,3 posto oboljelih na 100.000 stanovnika', istaknula je.
Poduje je dodala da na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju otpada gotovo polovica oboljelih od malignih melanoma zbog gustoće i velikog broja ljudi u gradu. Maligni melanom je sve češći kod mladih žena u dobnoj skupini od 25 godina, on je na prvom mjestu oboljelih što se direktno povezuje sa sve većim izlaganja UV zrakama u solarijima.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio se svim uključenima u projekt. 'Moramo se u suvremeno vrijeme, kada smo taj planet učinili kakvim smo ga učinili, okrenuti modernim preparatima i modernom preveniranju te slušati glas struke kako bi živjeli sa što manje problema', poručio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene