Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon prava pomoć

Predstavljen nov način liječenja migrene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inovativno radiološko liječenje moglo bi prekinuti ciklus migrena kod osoba koje kronično pate od toga stanja, prema istraživanju predstavljenom na godišnjem okupljanju američkih stručnjaka za intervencijsku radiologiju, prenosi Science Daily.

Znanstvenici iz zdravstvenog centra u Albanyiju i newyorškog sveučilišta u Saratoga Springsu uz pomoć intranazalnih blokada sfenopalatinog ganglija ublažili su simptome kod pacijenata pa im je nakon toga trebalo i manje lijekova kako bi se ublažila bol od migrene.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!" Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj"

"Migrene su među najčešćim glavoboljama u SAD-u koje onesposobljuju i trošak i nuspojave lijekova za migrenu mogu biti ogromni", kaže voditelj istraživanja Kenneth Mandato iz zdravstvenog centra u Albanyiju.

"Intranazalne blokade sfenopalatinog ganglija daju se pod kontrolom radioloških snimaka te mogu brzo popraviti kvalitet života ljudi", dodao je.

Migrene povećavaju rizik od depresije

Mandato i njegov tim proučili su slučajeve 112 pacijenata koji su patili od migrena.

Tijekom davanja blokade pacijentima je uveden tanki kateter kroz nos kojim je ubrizgan 4 postotni lidokain u ganglij kojeg se povezuje s pojavama migrena.

Odmah nakon blokade pacijenti su kazali kako se intenzitet simptoma prepolovio a 30 dana kasnije simptomi su bili 36 posto blaži. Osim toga 88 posto pacijenata kazalo je da je koristilo manje drugih lijekova za migrenu ili ih nije uopće uzimalo.

Mandato vjeruje da se blokade mogu ponavljati ako je potrebno jer se radi ne minimalno invazivnom zahvatu i lijeku čija je sigurnost provjerena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene