Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analizirano 15.000 osoba

Migrene povećavaju rizik od depresije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje pate od migrena imaju bitno veći rizik za razvoj simptoma kliničke depresije, pokazalo je novo kanadsko istraživanje koje upućuje i na to da je veza dvosmjerna te da i depresija može voditi do češćih migrena.

Autorica istraživanja Geeta Modgill sa Sveučilišta u Calgariju kaže da je istraživanje pokazalo da osobe koje pate od bilo koje od te dvije bolesti imaju veće rizik za razvoj druge bolesti.

Migrene su glavobolje koje se često javljaju na jednoj strani glave praćene mučninama i osjetljivošću na svjetlost, dok je depresija ozbiljni mentalni poremećaj koji je definiran kao zbir simptoma koji uključuju osjećaj tuge, nesanicu, slabost i emotivnu tupost.

Znanstveni tim analizirao je podatke prikupljene od oko 15.000 osoba u razdoblju od 1994. do 2007. godine i utvrdio da je tijekom tih 12 godina oko 15 posto osoba palo u depresiju a oko 12 posto patilo od migrena.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora



Depresija se puno češće javljala kod osoba koje su patile od migrena odnosno kod 22 posto osoba s migrenama u odnosu na 14,6 posto u skupini koja nije imala napade migrena. Iz toga proizlazi da osobe koje pate od migrena imaju 50 posto veće izglede za razvoj depresije, a utvrđeno je da je rizik isti bez obzira na dob i spol.

Istraživanje je potvrdilo i da osobe koje pate od depresije imaju 40 posto veće izglede za pojavu migrena.

Iako istraživanje nije objasnilo uzroke, veza dvaju stanja predstavlja doprinos daljnjem istraživanju a sljedeći bi korak trebao biti analiza koristi takvih informacija za liječenje, kazali su autori istraživanja objavljenog u časopisu Headache. (Hina/Reuters)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene