Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Sabora Luka Bebić najavio je danas izvanredan sastanak predsjedništva Sabora. Održat će se sutra, a tema su 'pitanja važna za rad Hrvatskog Sabora'.


Vezani članci Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Božinović komentirao sukob navijača u Zagrebu: "To su huligani, niti su Torcida, niti BBB" Andrej Plenković Plenković: "U Hrvatskoj postoje ljudi koji su organizirani, naoružavaju se i nastoje na silu promijeniti vlast"

Razlog sazivanja predsjedništva je prošlotjedni sukob HDZ-ova trojca Šeks, Jarnjak, Bebić. HDZ je naime Luku Bebića kritizirao za način vođenja sjednica Sabora. Tvrde kako je preblag prema otrovnim strelicama koje dolaze iz oporbenih klupa.

Još od prošloga tjedna spominje se i moguća smjena Luke Bebića s mjesta predsjednika Sabora. Posljednjih dana sam je izjavljivao kako mu je svejedno, kako ga stranka može smijeniti ako želi, a da on do kraja mandata može sjediti kao zastupnik u saborskim klupama.

>> VIDEO: Šeksov izbor

>> Bebić Mao Ce Tung, Šeks Shakespeare

>> Križaljka u HDZ-u: Ako smijene Bebića, bit će u problemu

 

Oporba, ali i koalicijski partneri HDZ-a, HSS i manjine, izjasnili su se u korist Luke Bebića tvrdeći kako on profesionalno radi svoj posao predsjednika Sabora te da u izbornoj godini nije pametno raditi takve preinake.

Nije tajna kako je Luka Bebić na svojevrsnoj 'crnoj listi' u HDZ-u te kako ga je predsjednica stranke Jadranka Kosor željela smijeniti još u siječnju prošle godine kada je otvoreno stao uz Ivu Sanadera pri njegovu stranačkom puču.

Kosor je prije nekoliko dana kazala kako treba sankcionirati one koji u Saboru ne sprječavaju govor mržnje. Mislila je pritom na Luku Bebića no o kakvim se sankcijama radi nitko ne govori.

Funkcija Luke Bebića na mjestu predsjednika Sabora zasad je, čini se, sigurna. Na za sutra najavljenom predsjedništvu Sabora, doznajemo, o njegovoj smjeni ipak ne bi trebalo biti govora.

HDZ sprema prijedlog kažnjavanja govora mržnje u parlamentu. No ne otkrivaju kako. Jedan od potencijalnih prijedloga je da se na svaki govor mržnje prekine saborska sjednica, sastane predsjedništvo i odluči o kazni. No i dalje se ne zna tko bi bila ta osoba u Saboru koja će povući granicu iza političkih niskih udaraca koji su dozvoljeni i govora mržnje koji u svakom slučaju valja osuditi.

Za takav plan rješavanja problema bilo bi potrebno promijeniti saborski poslovnik, zato je to manje vjerojatno, tvrde u HDZ-u. Najizglednije je pak kako će na sutrašnjem predsjedništvu Sabora biti ponovno naglašen stav kako svi predsjedavajući s naglaskom na Luku Bebića moraju pri vođenju sjednice na sve napade reagirati oštrije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju