Obavijesti Pretražite Navigacija
Nakon sjednice HDZ-a

Plenković o zloglasnom Putinovom popisu zemalja: "Ako ste na njemu, znači da ste dobru politiku vodili. Možemo biti ponosni na to"

Rat u Ukrajini, humanitarna katastrofa, rast cijena, novi ministar graditeljstva... Mnogo je tema koje je danas komentirao Andrej Plenković.

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Andrej Plenković podsjetio je na Vladine uredbe kojima bi se trebalo regulirati cijene goriva, ali i na mjere koje je prije nekoliko tjedana donijela Vlada kako bi se ublažio energetski udar na građane. 

Pročitajte i ovo Željko Stipić, sindikat Preporod - 2 Nezadovoljstvo sa svih strana Premijer se u ponedjeljak sastaje s nizom sindikata, Željko Stipić poručuje: "Već dva tjedna smo na čekanju" Andrej Plenković SASTANAK VRHA HDZ-a Plenković: "Tko je AP? Ne znam odnosi li se na mene, ali imam dojam da autorice nisu zadovoljne tim dotičnim AP"

"Općenito, filozofija Vlade se prilagođava okolnostima. Naša temeljna zadaća će biti omogućiti opskrbu energentima, bavit ćemo se pitanjima sigurnosti koje sada dobivaju novu dimenziju, a nastojat ćemo i što više smanjiti udar na standard građana", rekao je Plenković

"Iz godine u godinu, svaki put dolazi nova potreba za intervencijom države", dodao je, a nije mogao zaobići ni pitanja o novom vjerojatnom ministru graditeljstva, Ivanu Paladini, te o njegovim poslovnim vezama s pojedinim ruskim investicijama. 

"Gospodin Paladina je mlad, ali ima dovoljno iskustva i bit će dodana vrijednost Vladi", rekao je Plenković. 

"To što je radio s ruskim investitorima, ne znači da je Rus..."

"Meni je krivo što je ta informacija izašla u javnost. To što je čovjek u svojoj poslovnoj karijeri, imao doticaja s ruskim investitorima i gospodarstvenicima, ne znači da je Rus. A i da je Rus, nije ni to neki problem... Niti da ovdje zastupa neke ruske interese. Radio je u nizu kompanija, ima menadžerskog iskustva, ima doticaja s temom koja nam je bitna. Već četiri ili pet godina nema doticaja s ruskim kompanijama, ako se to tako može nazvati. Ne vidim nikakav problem", kazao je Plenković koji je protiv lijepljenja etiketa.   

Najavio je i mijenjanje Zakona o Vladi, kako bi se ukinuo, kako je rekao, relikt o imunitetu ministara. 

"Nakon ovog događaja sa ministrom Horvatom, to nema više nikakvog smisla. Potpuno je nelogično da netko može doći i pokucati na vrata ministru za kojeg postoje sumnje da se vodi progon za kazneno djelo za koje je zapriječena kazna iznad pet godina, a da vas se onda pita da skinete imunitet za nastavak progona za ispod pet godina. To je loše i ja želim da se to makne", naglasio je. 

O ratu u Ukrajini

"Za slučaj da se u sudskom postupku ne dokaže da je neki od članova Vlade kriv, onda je to ogroman problem. Ne za reputaciju Vlade, nego sistemski problem", rekao je Plenković.

Komentirao je i odlazak Antonya Blinkena u baltičke zemlje i moguće korištenje NATO-vih aviona u pokušaju zaustavljanja agresije na Ukrajinu. 

"Normalno je da američki ministar vanjskih poslova komunicira sa saveznicima. U ovakvoj situaciji, kada se ne samo bezobzirno ubijaju nedužni ljudi nego se granatiraju nuklearne elektrane, kada se otvaraju koridori izlaska iz Kijeva i Harkiva, milijunskih gradova, u kojima žive i žene i djeca i starci i nemaju ni energenata ni hrane. Mislim da se moramo zapitati, kako je moguće da se u 2022. to događa? To se moramo pitati, a ne kako to da Ukrajina traži pomoć", rekao je, a komentirao je Putinov popis zemalja koje su mu uveli sankcije. 

"Ako ste na tom popisu, znači da ste dobru politiku vodili. Možemo biti ponosni na to. Nije ovo počela ni Ukrajina, ni Francuska, Njemačka, ni Hrvatska ni Slovenija. Ovo je kršenje međunarodnih prava. Ovo je brutalna agresija na zemlju koja je nama prijateljska. Smatramo da su svi potezi koje smo vodili bili konzistentni, da su bili temeljeni na pravu, na prijateljstvu, na želji da dođe do deeskalacije. Mislim da je vrhunac cinizma da netko kaže da ratovi ne počinju srijedom, ali evo, mogu početi nakon kraja olimpijskog primirja, u četvrtak", dodao je. 

Na pitanje hoće li korištenje NATO-vih aviona ugroziti druge zemlje, odgovorio je: "Različite zemlje šalju različite vrste pomoći."

 

Vlada intervenirala u cijene goriva

Vlada je danas objavila kako s dvije nove uredbe regulira cijene goriva. Jedna će regulirati ograničavanje marži, a druga će urediti smanjenje trošarina.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić potvrdio je da će novi ministar zadužen za obnovu, nakon uhićenja Darka Horvata, biti Ivan Paladina.

''Riječ je o mladom i iskusnom stručnjaku o kojemu sam čuo sve najbolje'', rekao je Ćorić.

Sjednicu vrha HDZ-a pratio je Mislav Bago koji je u Vijestima u 17 komentirao ruski background o kojem se govori u javnosti zbog ranijih poslova vjerojatnog novog ministra. Rekao je da je premijer zasigurno tražio informacije od Paladine o tome koje su to njegove veze u tvrtki ruske poduzetnice koja je svojedobno za mandata Tomislava Karamarka donirala oko dva milijuna kuna. 

"A tim novcem je HDZ institutu IFO platio svoj čuveni gospodarski program. Je li on bio obični činovnik, je li bio suradnik ruske poduzetnice koja ja inače bila poznata po tome da je ruske nuklearke pokušala prodati u Finsku i Mađarsku", naglasio je i Bago i objasnio da će procedura imenovanja biti brzinska. 

Danas je potvrđeno i kako se ide u skidanje imuniteta ministru Josipu Aladroviću.

"Pitanje je kakav autoritet on uopće ima i u Vladi i u Ministarstvu", zaključuje Bago.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene