Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ponovno je zaoštrio odnose sa sucima. Ovaj put s predsjednikom Vrhovnog suda, Brankom Hrvatinom. Prvi put Hrvatin bi trebao Saboru podnijeti godišnje izvješće o radu sudbene vlasti. No, on to ne želi.


Od obveze da se obrati zastupnicima i podnese godišnje izvješće o radu sudbene vlasti - predsjednik Vrhovnog suda, Branko Hrvatin, zazire. Na najvišem, Vrhovnom sudu, oštro se protive odlascima u Sabor. Pred kamere nisu htjeli, ali u pisanom odgovoru su kazali da ih se dovodi u neravnopravan položaj.

Vezani članci Zdravko Marić Ministar Marić u Saboru: "Ne smanjuju se sredstva za obnovu, povećavaju se" Sabornica Sabor o rebalansu državnog proračuna: Povećanje prihoda za 6,6, a rashoda za 10,9 milijardi kuna

'Predsjednik vrhovnog suda stavlja se u podređeni položaj u odnosu na druge dvije vlasti. Ni zakonodavnoj, ni izvršnoj nije propisana obveza dostavljanja izvješća o svom radu sudbenoj vlasti. Stoga se određivanjem kontrole samo nad sudbenom vlasti ova suradnja u jednakosti čini neravnopravna', stoji u priopćenju.

Na upozorenja sa Zrinjevca da se ovime krši ustavna trodioba vlasti i miješa u rad pravosuđa, na Markovu trg odmahuju rukom. ' Ne bih nikada te odnose lomila preko koljena', kazala je saborska zastupnica Ana Lovrin.

>>
Pobuna sudaca: 'Nakon Registra branitelja bavit će se našim karticama'

Hrvatina su, podsjeća bivša HDZ-ova ministrica pravosuđa, dvaput birali.'Ako je išta politička odluka, onda je to donošenje odluke u Saboru gdje određene političke opcije imaju većinu i manjinu i mogu odlučivati. Onda je i to podložno preispitivanju', kazala je Lovrin.

U klupama su rijetko na istoj strani. No, posljednji potez iz Vlade i žestoke je protivnike zbližio.' Prigovori su očekivani, ali vrlo brzo će sama sudbena vlast shvatiti da im je to u interesu', kazala je Ingrid Antičević – Marinović.

Navikla na gostovanja Mladena Bajića, oporba smatra da ne smiju biti uskraćeni za izvješće drugih pravosudnih institucija. 'Zasigurno nećemo o pojedinačnim presudama, ali o zaostacima, neažurnosti i neradu Sabor ima pravo raspravljati, kazao je Dragutin Lesar. Nezavisni zastupnik Josip Kregar je kazao da se ne može parlament svesti samo na tijelo u kojem se traži više radnih mjesta i više sredstava. 'Idemo podijeliti tu odgovornost i ozbiljno pred javnošću raspraviti problem', dodao je.

Javna bi polemika, doduše, lako mogla zaobići aktualnog šefa Vrhovnog suda.  Nakon 8 godina, istječe mu mandat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju