Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''vlada služi bogatima''

Bernardić o Bandićevu ultimatumu: ''Tko vodi reformu, on ili HNS?''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je ponovno ustvrdio da je porezna reforma propustila povećati plaće građanima, zbog čega se sve više iseljavaju iz Hrvatske, te je optužio Vladu da "nije Vlada radnika i siromašnih, nego služi bogatima".

"Ova reforma je nepravedna i loša jer se plaće dižu samo najbogatijima i premijeru Andreju Plenkoviću, umjesto svim radnicima, i ide na ruku uvoznim lobijima. Ovo nije Vlada radnika i siromašnih, ovo je Vlada koja služi bogatima. Svaku priliku koriste da uzmu od siromašnih i daju bogatima", istaknuo je Davor Bernardić u izjavi novinarima.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Predsjednik SDP-a Peđa Grbin Donesena konačna odluka Glavni odbor SDP-a potvrdio liste: Na izbore izlazi i poznata pjevačica, a neki gradonačelnici odbili su pozicije

Ocijenio je kako nije provedena nijedna reforma nego Vlada "pretače iz šupljeg u prazno i baca prašinu u oči" stvarajući dojam da se nešto radi za građane.

Komentirajući navodni ultimatum Milana Bandića, iz čijeg su Kluba zastupnika najavili da neće podržati proračun ako se ne osiguraju novci za besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi, Bernardić je rekao da mjera besplatnih udžbenika sama po sebi nije loša, ali pitanje je kada dolazi i od koga.

"Očito je zagrebački proračun presušio zbog kupovine mandata u Saboru i pravo je pitanje tko provodi obrazovnu reformu. Mislio sam da je provodi HNS, a ne Bandić. Bit će zanimljivo vidjeti u narednim tjednima tko je zapravo glavni partner ove Vlade, HNS ili Bandić", kaže Bernardić.

Todorićeva najava da ulazi u politiku je smiješna

Najavu Ivice Todorića da ulazi u politiku Bernardić je ocijenio smiješnom. No, dodaje, bit će zanimljivo gledati što će Todorić reći o tajnim sastancima s Plenkovićem, ministrom financija Zdravkom Marićem i članovima HDZ-a u Vladi.

Todorić bi trebao reći, smatra Bernardić, tko su mu bili politički sponzori i kako je došlo do afere Borg, tko su glavni akteri i kakve su financijske posljedice koje cijela Hrvatska počinje polako osjećati.

Budući da je SDP je prije više od godinu dana pokrenuo interpelaciju vezanu za ustaški pozdrav "Za dom spremni" Bernardića su novinari pitali očekuje li uskoro saborsku raspravu i kako komentira izvješće pučke pravobraniteljice Lore Vidović, koja je upozorila vladajuće da ne reagiraju na govor mržnje i povijesni revizionizam, na što je uzvratio kako je pravobraniteljica u pravu.

Plenkovićevo Vijeće za prošlost dopustilo je povremenu upotrebu ustaškog pozdrava, iako je u Ustavu antifašizam naveden kao temeljno određenje Hrvatske, podsjetio je.

"Upravo zato što smo zabrinuti za opću klimu u društvu, zbog govora mržnje i napada na pripadnike manjina, SDP mora pokrenuti interpelaciju jer ne želimo dopustiti da Plenkovićevo povjerenstvo pod povremenom upotrebom ustaškog pozdrava de facto omogućava tu klimu u društvu. Naš zadatak je spriječiti bilo kakvu relativizaciju fašizma i revitalizaciju ustaštva, te omogućiti da Hrvatska bude normalna europska zemlja", poručio je Bernardić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene